Сенатът разреши на Обама да въвежда нови санкции срещу Русия

Сенатът разреши на Обама да въвежда нови санкции срещу Русия

Сенатът разреши на Обама да въвежда нови санкции срещу Русия

Американският Сенат даде правото на президента Барак Обама да въвежда нови санкциите към Русия и към компании, контролирани от руското правителство, пише РИА Новости. Документът разрешава и САЩ да предоставят военна помощ на Украйна от 350 млн. долара през следващата година.

Законът предвижда възможност за въвеждане на ограничения по отношение на чуждестранни представители, ако президентът на САЩ определи, че те правят големи инвестиции в определени руски проекти, свързани с петролния бизнес.

Помощ може да бъде предоставена и на сирийската опозиция. Причината е, че правителството на Башар Асад разполага с въоръжение руско производство.

По-рано Барак Обама се усъмни в необходимостта от нови санкции към Русия, ако те не са подкрепени от Европейския съюз.

На 1 декември ЕС започна обсъждането на проект за разширяване на санкциите по отношение на Крим. Ако документът бъде приет, европейските фирми могат да загубят възможността да развиват туризъм на полуострова.

Заради анексирането на Крим и позицията по конфликта в Източна Украйна редица страни и САЩ въведоха санкции срещу Москва, включително и черен списък на руски политици и бизнесмени. Мерките бяха разширени и към няколко сектора на икономиката. В отговор Кремъл въведе забрана за внос на хранителни стоки от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ