Екран

Историята на Стивън Хокинг излезе на голям екран

Едно от най-известните киносъбития в света - Международният филмов фестивал в Торонто, бе открито с премиерата на лентата „Теорията на всичко“.

Филмът разказва за живота на прочутия британски физик и космолог Стивън Хокинг. Докато защитава докторантура по физика в Оксфордския университет, Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. Лекарите са убедени, че му остават не повече от 2 години живот. Днес Хокинг е на 72 години, а неговите теории, публикации и книги са основополагащи в космологията и физиката.

„Теорията на всичко“ е базиран на мемоарите на първата съпруга на Хокинг – Джейн. Нейният разказ за борбата на гения с болестта, усилията за създаване на семейство и живота с човек, затворен в страдащо тяло, е история за силата на духа.

Актьорите Еди Редмейн и Фелисити Джоунс се превъплъщават в ролите на младите студенти Ствън и Джейн. Изпълненията им са спрягани за потенциални номинации на предстоящите награди „Оскар“ на Американската филмова академия.

32-годишният Еди Редмейн е познат на любителите на театъра от десетилетие. Той е носител на награда „Тони“. За да изиграе образа на Хокинг актьорът прекарва 6 месеца в подготовка – физическа и психическа, посочват продуцентите. Той разговаря със семейството на учения, изучава физическите измерения на заболяването, а самият снимачен процес прекарва в инвалидна количка, мърдайки само малки мускулчета на своето лице. Емоциите си пресъздава с поглед. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ