ДКЕВР стартира процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

ДКЕВР стартира процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

ДКЕВР стартира процедура за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби, съобщиха от пресцентъра на енергийния регулатор.

„Решенията на ДКЕВР като независим регулаторен орган, чиято основна дейност е да съблюдава спазването на регламентираните в Закона за енергетиката цели и принципи, между които са гарантиране на националните интереси и сигурността на енергийните доставки, са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система”, се казва в съобщението.

Вижте още: ЕРП-тата дължат на НЕК над 318 млн. лв.

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби са установени извършени нарушения от страна на електроснабдителните дружества.

В документа се посочва, че ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на ЗЕ и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

ЧЕЗ Електро България  задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. „По този начин ЧЕЗ Електро България нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия”, посочват от ДКЕВР.

Действията на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система.

Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв., от които:

  • ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.;
  • ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв.;
  • Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Комисията определя седемдневен срок, в който ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях.

Електроснабдителните дружества имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

На 7 април 2014 г. от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества.

Вчера ДКЕВР отправи последно предупреждение към трите електроразпределителни да изплатят задълженията си към НЕК. Ден преди това министърът на енергетиката Драгомир Стойнев също предупреди ЕРП-тата да погасят задълженията си, ако искат да запазят лицензите си.

Вижте още: Последно предупреждение за ЕРП-тата

По-рано днес Стойнев обвини правителството на ГЕРБ, че е виновно за създалата се ситуация в енергетиката.

„Досега никога не съм обвинявал бившите управляващи за проблемите в енергетиката, но след вчерашните изявления, съм длъжен да заявя, че целият проблем в енергетиката, изцяло се дължи на предишното управление”, коментира министър Стойнев

Припомняме ви, че вчера ГЕРБ предложи три мерки за справяне с кризата в енергетиката, които биха донесли приходи за сектора в размер на около 500 млн. лв.

Като първа мярка, която може да доведе до приходи, е възстановяването на 193 млн. лв., дадени от българската енергетика в компанията "Южен поток-България".

Като втора спешна стъпка от ГЕРБ препоръчват да започне продажба на гаранциите за произход на зелена енергия - на първо време от март 2013 г. до момента. Те са собственост на държавата, своеобразна ценна книга, разясниха от ГЕРБ. От тази мярка допълнително можели да дойдат 150 млн. лева.

Спасително за енергетиката и НЕК е и връщането на предишната такса за износ на ток, която при ГЕРБ е била в пъти по-висока, а в момента е в пъти намалена. Според изчисленията на Делян Добрев това би осигурило още около 15 млн. лв.

Драгомир Стойнев посочи, че сегашният кабинет се опитва да оправи погрешно взетите решения от страна на политическа партия ГЕРБ и на правителството на Бойко Борисов.
„Това, което се случва днес в електроразпределителните дружества, е заради некомпетентни решения. С изненада разбрах за идеите на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев”, заяви министър Стойнев.

Относно идеята да бъдат пренасочени към НЕК  139-те млн. лв., дадени за „Южен поток”, Стойнев бе категоричен, че такива средства не са предоставяни. Той посочи, че капиталът на „Южен поток” ще бъде увеличен със заем от „Газпром” така, както са водени преговорите, но такъв заем все още няма.

 „Относно възобновяемите енергийни източници, и как трябва да се издават сертификатите, трябва да припомня на бившия министър Делян Добрев и на българския народ, че основният проблем в енергетиката сега идва от тези 1000 мегавата възобновяеми източници, които бяха присъединени към системата през 2012 година”, каза Драгомир Стойнев по повод другото предложение на ГЕРБ.

Относно идеята да се вдигне таксата „износ” и по този начин да се получат 150 милиона лева, Стойнев коментира така:  „Tова веднага ще спре износа на ел. енергия както се е случило преди години, когато това са направили от ГЕРБ. Така са фалирали „Марица Изток”. Нека Делян Добрев да отиде при миньорите от „Марица Изток” и да им каже за тази своя идея”, заяви министър Драгомир Стойнев.

И не на последно място министърът посочи, че никога не е говорил за национализация на електроразпределителните дружества и това са некоректни интерпретации.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ