Токът от американските централи поевтинява драстично

Токът от американските централи поевтинява драстично

Токът от американските централи поевтинява драстично

Токът от двете американски електроцентрали в комплекса „Марица Изток” ще поевтинее драстично. Днес в Министерския съвет бе подписано споразумение за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3.

В присъствието на премиера Бойко Борисов и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова документите беше подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток".

„Споразумяхме се да бъде постигнато намаление на цената за разполагаемост на енергията, която НЕК има задължение да изкупува в рамките целия срок на договорите. Общото намаление, което успяхме да договорим е 30% и по двата договора", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира. Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени”, каза още Петкова.

„Общият ефект, който очакваме да бъде реализиран за НЕК до изтичането на тези договори е около 1 млрд. лв. или приблизително около 100 млн. лв. на година НЕК ще успее да спести в резултат на това предоговаряне", посочи още министърът.

През февруари НЕК и ръководствата на централите успяха да се споразумеят да се намали цената на изкупуваната електроенергия, след като дълго време отношенията помежду им бяха обтегнати, заради неуредени плащания. Договорените нови условия бяха скрепени с меморандум, подписан от НЕК с всяка от централите. От своя страна НЕК гарантира, че ще изплати просрочените задължения към двете централи, които са в размер на 600 млн. лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ