"Булгаргаз" подписа с Турция за доставки на втечнен газ за 13 г.

Булгаргаз подписа с Турция за доставки на втечнен газ за 13 г.

"Булгаргаз" подписа с Турция за доставки на втечнен газ за 13 г.

Българската държавна компания "Булгаргаз" ще получи достъп до терминалите за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция за срок от 13 години. Споразумението беше подписано днес от изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева и отизпълнителния директор на турската газова компания "Боташ" Бюрхан Йозджан  в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез в Гранитната зала на Министерски съвет.

Според министър Христов подписването на документа е "исторически момент".

"Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турската страна. През 2022 г. имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ именно заради недостига на инфраструктура. Сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем", коментира министърът на енергетиката.

Той очаква резервираният капацитет на терминалите за втечнен природен газ  да достигне 1 млрд. куб. м годишно.

"Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ, включително през Турция, и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече", коментира по-рано днес пред БНТ зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

Подписването на днешното споразумение между Булгаргаз" и "Боташ" е ключов момент в развитието на партньорството на България и Турция. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата си с министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата проведоха разговор, след като беше подписано споразумението между "Булгаргаз“ и Боташ“.  

Министър-председателят определи споразумението като историческо, защото за първи път Република Турция предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен природен газ. Същевременно споразумението предоставя възможност за развитие на дългосрочно сътрудничество в интерес на енергийната диверсификация. 

„На фона на тежката енергийна криза, с обединени усилия можем да постигнем много повече, както за България и Турция, така и за Европа като цяло“, отбеляза премиерът Донев. 

Министър-председателят Гълъб Донев акцентира още върху наличието на редица проекти от общ интерес, които могат да бъдат реализирани в кратки срокове, включително сътрудничеството в изграждането и развитието на капацитет на газохранилища, инвестициите във ВЕИ и повишаването на капацитета на електропреносната мрежа, както и по отношение на прехода към въглеродно неутрална икономика.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция  Фатих Дьонмез проведе среща и с държавния глава Румен Радев в сградата на президентската институция.

"По време на пресконференцията с президента Ердоган на 9 декември в Истанбул споделих, че по силата на географското положение и възможностите в сферата на енергетиката на Турция и на България, нашите страни споделят обща отговорност не само за постигане на сигурност и диверсификация на енергийните доставки за нашите две страни, но и за нашите европейски партньори и съюзници", припомни президентът Радев.

По думите му днешното подписано споразумение е стъпка именно в тази посока и е израз на добрите приятелски отношения, добросъседство и доверие между нашите две страни.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ