Цената на газа на европейските пазари падна с 12 %

Цената на газа на европейските пазари падна с 12 %

Цената на газа на европейските пазари падна с 12 %

Цената на природния газ падна с близо 12 % при откриването на търговете на фондовата борса в понеделник на фона на новината, че Канада ще върне на Германия ремонтираната турбина на Siemens за „Северен поток 1“, сочат данни от лондонската борса ICE, съобщава ТАСС.

Августовските фючърси в хъба TTF в Нидерландия се търгуват на 1620 долара за хиляда кубични метра или 154,5 евро за МВт/ч. Това е видим спад в сравнение с миналата седмица, когато цената на синьото гориво скочи до над 1900 долара за хиляда кубични метра.

Спадът в стойностите на горивото идва след като канадското правителство обяви, че временно сваля санкциите си срещу Москва и ще върне турбина на Siemens, която е нужна за работата на „Северен поток 1“.

Макар че цените на газа паднаха с около 12 %, несигурността за осигуряване на доставки за европейските държави остава. Днес беше спрян и трансферът на синьото гориво по „Северен поток 1“. Въпреки че Москва представя спирането като 10-дневен ремонт, много страни от Стария континент се опасяват от по-дълготрайно прекъсване на доставките.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ