Цените на петрола се покачват, докато запасите от бензин и суров петрол в САЩ намаляват

Цените на петрола се покачват, докато запасите от бензин и суров петрол в САЩ намаляват

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, тъй като запасите от суров петрол се понижиха, след като рафинериите в САЩ увеличиха преработката . Запасите от бензин също намаляха, сигнализирайки за по-голямо търсене, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,71 долара, или 0,83%, до 85,79 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,67 долара, или 0,82%, до 82,77 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3,4 милиона барела до 445,1 милиона барела през седмицата, приключила на 5 юли, далеч надхвърляйки очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за  спад от1,3 милиона барела.

Запасите от бензин пък са се понижили с 2 милиона барела до 229,7 милиона барела, което е много повече от прогнозата за спад от 600 000 барела, на която заложиха анализаторите по време на празничната седмица в САЩ около Деня на независимостта.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 г. и следващата година, като заяви в сряда, че устойчивият икономически растеж и въздушният транспорт ще подкрепят използването на гориво през летните месеци.

Печалбите обаче бяха ограничени, тъй като прекъсванията на доставките в рафинериите и офшорните производствени съоръжения от урагана Берил бяха минимални.

Междувременно данните за инфлацията в САЩ тази седмица включват индекса на потребителските цени в четвъртък и доклада за индекса на цените на производител в петък, като и двата могат да окажат влияние на пазара.

Очакванията за намаление на лихвите на Федералния резерв на САЩ с 25 базисни пункта до септември достигнаха до 74% от около 70% във вторник и 45% преди месец, според инструмента FedWatch на CME.

По-ниските лихвени проценти намаляват цената на заемите, което може да стимулира икономическата активност и търсенето на петрол.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза в сряда, че централната банка на САЩ ще взема решения за лихвените проценти „както и когато“ са необходими, отхвърляйки предположението, че намаляването на лихвените проценти през септември може да се разглежда като политически акт преди президентските избори през есента.

 Цените на петрола се понижиха в понеделник, обръщайки курса си след четири седмици на печалби, тъй като надеждите за споразумение за прекратяване на огъня в Газа облекчиха притесненията от затягане на предлагането.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ