Цените на петрола се повишиха на фона на поевтиняването на долара

Цените на петрола се повишиха на фона на поевтиняването на долара

Цените на петрола се повишиха на фона на поевтиняването на долара

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък на фона на поевтиняването на долара, предаде Ройтерс. Те обаче продължават да вървят към рязък седмичен спад поради опасенията, свързани с отслабването на търсенето в Китай и по-нататъшното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,32 долара, или 0,36%, до 90,10 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,47 долара, или 0,58%, до 82,11 долара за барел. За седмицата Брентът е поевтинял с близо 6%, а WTI – с повече от 7%.

Доларовият индекс, който следи хода на американската валута спрямо кошницата от шест основни конкурентни валути, се понижи днес, което прави петрола по-евтин за купувачите, притежаващи други валути.

Анализаторите казаха, че опасенията относно потенциалните локдауни в Китай за ограничаване на ръста на новите случаи на заразени с коронавирус, които достигнаха най-високото си ниво от април, и притесненията, че повече повишения на лихвените проценти ще докарат икономиката на САЩ в рецесия, хвърлят сянка върху пазара.

Коментари от служители на Федералния резерв на САЩ тази седмица и по-силни от очакваното данни за продажбите на дребно попариха някои надежди за забавяне на агресивното повишаване на лихвените проценти в Съединените щати.

Очаква се Федералният резерв да повиши лихвите с 50 базисни пункта през декември след четири последователни повишения със 75 базисни пункта, показва проучване на Ройтерс.

„В близко бъдеще настроението вероятно ще остане негативно предвид влошаващата се макро картина и признаците на физическа слабост“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, отчете 25 353 нови инфекции с COVID-19 на 17 ноември спрямо 23 276 нови случая ден по-рано, съобщи Националната здравна комисия в петък.

„Политиката в град Гуанджоу в Южен Китай, където случаите на COVID-19 нараснаха значително, ще бъде важна за наблюдение“, каза анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар в бележка. Гуанджоу, ключов производствен център в Китай, е дом на 19 милиона души.

Притесненията относно рецесията доминираха пазарните нагласи тази седмица, дори след забраната на Европейския съюз за руския суров петрол, която се задава на 5 декември, и Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, заедно известни като ОПЕК+, се готвят да затегнат доставките.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ