Цените на петрола се стабилизират след разпродажбите от последните дни

Цените на петрола се стабилизират след разпродажбите от последните дни

Цените на петрола се стабилизират след разпродажбите от последните дни

Цените на петрола се стабилизираха в ранната търговия в четвъртък, следвайки резките понижения в предходните две сесии, тъй като вниманието на инвеститорите отново се насочи към ограничените доставки, въпреки че пазара продължават да влияят и страховете относно търсенето на фона на рисковете от глобална рецесия, пише Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,35 долара, или 0,35%, до 101 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,35 долара, или 0,36%, до 98,88 долара за барел.

„Страховете от рецесия продължават да нарастват и това очевидно поражда известни опасения за перспективите за търсенето“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на отдела за проучвания на суровините в ING.

Той добави, че е трудно да бъдеш прекалено голям песимист по отношение на цените на петрола, тъй като месечните спредове на Брента дават индикация за ограничени доставки.

Патерсън също ткаа отбеляза, че „скорошните преговори за иранското ядрено споразумение не изглежда да са постигнали много“.

Вашингтон затегна санкциите срещу Иран в сряда, оказвайки натиск върху Техеран, докато се стреми да съживи ядреното споразумение от 2015 г.

Консултантска компания Eurasia Group понижи оценката си за вероятността за постигане на споразумение между Съединените щати и Иран тази година от 40% на 35%,.

Цените на петрола се понижиха заедно с други суровини като металите и палмовото масло, тъй като централните банки по света повишиха лихвените проценти през последните няколко месеца, за да се борят с инфлацията, разпалвайки страховете от рецесия и удар върху търсенето на суровини.

Сортовете Брент и WTI завършиха сесията в сряда при най-ниските си нива от 11 април насам.

Търговците следят за възможно прекъсване на доставките на петрол от Каспийския тръбопроводен консорциум (Caspian Pipeline Consortium), след като руски съд му нареди да спре дейността си за 30 дни. Износът на CPC, който обработва около 1% от световните доставки на петрол, все още продължаваше към сряда сутринта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ