Цените на петрола започват седмицата на червено

Цените на петрола започват седмицата на червено

Цените на петрола започват седмицата на червено

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник, удължавайки скорошната си серия от спадове на фона на опасенията, че повишаването на лихвените проценти в САЩ ще отслаби търсенето на гориво.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,79 долара, или 0,77%, до 102,4 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,89 долара, или 0,94%, до 93,81 долара за барел. Това е четвърти ден на спад за двата еталона.

„Цените на петрола са подложени на натиск поради нарастващите притеснения, че агресивното повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ ще забави световната икономика и ще намали търсенето на горива“, коментира Тецу Емори, главен изпълнителен директор на Emori Fund Management Inc.

„Вялото възстановяване на китайската икономика също оказва влияние върху пазарните настроения“, добави той.

Фючърсите на петрола бяха нестабилни през последните седмици, тъй като търговците се опитаха да съчетаят възможностите за по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, които биха могли да ограничат икономическата активност и по този начин да намалят растежа на търсенето на горива, с ограниченото предлагане заради прекъсвания в търговията с руски барели в резултат на западните санкции срещу Москва.

Досега представителите на Фед сигнализираха, че централната банка вероятно ще повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта на заседанието си на 26-27 юли.

Що се отнася до доставките, Националната петролна корпорация на Либия (NOC) има за цел да възстанови производството на до 1,2 милиона барела на ден в рамките на две седмици, се казва в изявление на NOC от уикенда.

Европейският съюз заяви миналата седмица, че ще позволи на руските държавни компании да доставят петрол до трети страни като корекция на на санкциите, договорени от държавите-членки миналата седмица, насочени към ограничаване на рисковете за глобалната енергийна сигурност.

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина обаче каза в петък, че Москва няма да доставя петрол на страни, които са решили да наложат таван на цената на руския петрол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ