Дания не изключва версията за саботаж при авариите на Северен поток 1 и 2

Дания не изключва версията за саботаж при авариите на Северен поток 1 и 2

Дания не изключва версията за саботаж при авариите на Северен поток 1 и 2

Датският премиер Мете Фредериксен обяви необходимостта от укрепване на енергийната сигурност на Европа на фона на изтичането на газ от Северен поток 1 и Северен поток 2. Тя направи изявлението по време на откриването на газопровода Baltic Pipe в Полша, пише Ройтерс.

"Трудно е да си представим, че възникналите течове са плод на случайност. Не можем да изключим саботаж, но е твърде рано за такива заключения", посочи още тя, цитирана от EUobserver.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки, който също участва в церемонията по откриването на новия газопровод нарече прекъсването на работата на Северен поток и Северен поток 2 акт на саботаж. Расте тревогата и в Швеция, където бе свикано извънредно правителствено заседание заради инцидента.

В нощта на 26 септември имаше теч от газопровода "Северен поток 2". По-късно се появи информация за извънредно положение в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Дания, североизточно от остров Борнхолм, където минава Северен поток 1.

Според информациите към момента и двата газопровода са почти напълно блокирани поради различни причини, свързани с неизправности.

Будещото съмнения за диверсия авариране и на трите подводни тръби на газопроводите Северен поток 1 и 2 се случи часове преди днешната церемония в Западнопоморското воеводство на Полша, с която днес символчино бе пуснат Baltic Pipe. Новият газопровод свързва полската територия с норвежкия шелф през Дания, предадоха международните осведомителни агенции.
Полският президент  Анджей Дуда, както и министър-председателите на Полша и Дания - Матеуш Моравецки и Мете Фредериксен - заедно завъртяха крана, символизиращ пускането на газопровода.

„Оттук този газ може да отиде навсякъде, където е необходимо“, каза Дуда. А Моравецки на свой ред добави, че по този начин ерата на руското господство в газовата индустрия приключва.

Според агенцията реалният пренос на газ по газопровода ще започне на 1 октомври. В началото той ще работи с капацитет 30-38%, а от 2023 г. капацитетът трябва да достигне 10 милиарда кубически метра. м на година.

Полската енергийна компания PGNiG съобщи по-рано, че ще използва всички налични мощности на газопровода Baltic Pipe до края на 2022 г., за да осигури на потребителите гориво на фона на предстоящия отоплителен сезон.

Новият газопровод, свързващ Норвегия и Полша, ще играе важна роля за смекчаване на негативните последици от настоящата енергийна криза в Европейския съюз (ЕС), коментира европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

ЕК отдавна подкрепя този проект политически и финансово. Новият маршрут от Северно море до ЕС ще разшири транспортните коридори на суровини в Европа, се уточнява в официално прессъобщение на Европейската комисия.

„Baltic Pipe ще подпомогне диверсификацията на вноса на газ в Централна и Източна Европа и балтийските страни, като отвори нов маршрут от Северно море до ЕС“, допълват пот пресслужбата на ЕК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ