Франция започна да доставя газ на Германия

Франция започна да доставя газ на Германия

Франция започна да доставя газ на Германия

Франция е започнала днес за първи път да транспортира газ директно за Германия, обяви днес операторът на френската газотранспортна мрежа GRT gaz, цитиран от Франс прес и БТА. Това е стъпка към европейска енергийна солидарност за преодоляване на кризата с пресъхналите потоци руски газ.

"В контекста на силното понижение на доставките на руски газ за Европа и в рамките на европейската солидарност GRT gaz се мобилизира, за да приспособи мрежата си и да освободи мощности за транспортиране на газ от Франция за Германия", се посочва в комюнике на компанията.

Първите доставки на газ за Германия са започнали в 06:00 часа (07:00 часа българско време) при стойност 31 гигаватчаса на ден, преминавайки през граничните общини Обергайлбах от френска страна и Меделсхейм от германска до интерконекторната точка на газовата мрежа, според данните на газовия оператор. 

Нивото на тази мощност ще се оценява ежедневно в зависимост от състоянието на мрежата, като максималната допустима мощност е 100 гигаватчаса, уточни GRT gaz.

Това съответства на мощността на четири ядрени блока и се равнява на 10 на сто от това, което Франция получава всеки ден като втечнен природен газ в своите четири терминала, обяви операторът.

Тъй като интерконекторната точка на френско-германската граница е била проектирана първоначално, за да функционира за пренос на газ от Германия за Франция, е било необходимо да се обърнат потоците, за да стане възможна тази циркулация, подчерта френската компания. 

"Това е исторически момент, за първи път Франция ще доставя газ директно за Германия, досега изпращахме газ на съседите ни през Белгия", заяви пред  АФП Тиери Труве, главен изпълнителен директор на GRT gaz.

Френският оператор в сътрудничество с германските превозвачи (OGE и GRT gaz – Германия) е осъществил "технически корекции", за да стане ефективен потокът от Франция за Германия, уточни GRT gaz. От своя страна Германия е приела регулаторни мерки, за да приеме френския газ, който е одориран и е с нетипично за германската промишленост съдържание на сяра. 

В Германия има недостиг на газ, от който е крайна зависима за нормалното функциониране на заводите, които са икономическият й нерв. Франция е в по-добра позиция от съседа си, тъй като тя се възползва от доставките на втечнен природен газ, основно от САЩ, което й позволява частично да запълни на 100% запасите си за зимата.

GRT gaz е вторият най-голям превозвач на газ в Европа с 32 500 километра тръбопроводи и 640 тераватчаса транспортиран газ. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ