Франция започва да оттегля помощта за бензин

Франция започва да оттегля помощта за бензин

Франция започва да оттегля помощта за бензин

Френското правителство представи този четвъртък нов пакет от мерки за компенсиране на въздействието на инфлацията в размер на 20 млрд. евро, допълнително към 25 млрд. евро, похарчени от края на 2021 г., но с посланието, че всичко има лимит и че компаниите също трябва да дадат своя принос. В новата програма обаче е заложена и постепенна отмяна на отстъпките за гориво. Тя ще бъде заменена в края на годината със селективна помощ, предава eleconomista.es

Държавната субсидия във Франция от 18 евроцента на литър гориво, която е в сила от април, ще се запази до 1 декември, но в размер, който постепенно ще намалява - до 12 цента през октомври и 6 през ноември. 

Тази субсидия (от около 800 милиона евро на месец, бел. авт.), ще бъде заменена от селективна помощ за служители и самоосигуряващи се лица, които се нуждаят от кола, за да отидат на работа или за професионалните си дейности при условие че са част от 50% от населението с най-ниски доходи.

Тази целенасочена помощ, от която потенциално могат да се възползват 11 милиона семейства, ще се изплаща от октомври и ще бъде в размер между 100 и 300 евро в зависимост от нивото на доходите и километрите, които трябва да бъдат изминати по професионални причини.

Министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер обясни в края на извънредното заседание на Министерския съвет пред пресата, че новата помощ в законопроекта за покупателната способност е по-селективна за подпомагане на работещите, защото "публичните ни финанси не ни позволяват" да поддържаме безразборно субсидиране на цените на горивата.

"Ние трябва и можем да защитим нашите сънародници от инфлацията, но като се грижим за публичните сметки", посочи той. Министърът подчерта, че "не всичко е възможно" по отношение на разходите, защото "достигнахме нивото на тревога за публичните финанси" и подчерта, че това няма да отклони изпълнителната власт от нейната цел да намали публичния дефицит до 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г., за да продължи да го понижава до 3% през 2027 г.

Това ще бъде възможно, тъй като тази година се очаква да се получат допълнителни приходи над първоначално планираните благодарение на корпоративния данък (компаниите увеличиха печалбите си през 2021 г., бел. авт.) и поради увеличението на социалните вноски, тъй като заетостта се повиши до исторически нива.

Льо Мер също подчерта, че този нов пакет няма да бъде финансиран нито с повече дългове, нито с увеличаване на данъците, а таксата, коато плащат за финансиране на общественото радио и телевизия от 23 милиони семейства (138 евро) и компании в сектора на хотелиерството, ще бъде премахнат.

Въпреки това министърът изпрати предупредително послание към компаниите и по-специално към тези, които "могат да се възползват от ситуацията", по-специално в сектора на енергетиката или морския транспорт, където приходите скочиха до небесата, че "тежестта на инфлацията трябва да бъде споделена справедливо".

Законопроектът за покупателната способност предвижда на първо място удължаване до края на декември на така наречения "лихвен щит", който задържа цените на газа за частните потребители замразени от октомври (което предотврати 50% увеличение) и ограничи тази година увеличението на електроенергията до 4% (вместо 35%, които трябваше да се прилагат). Този "щит ще струва близо 15 млрд. евро тази година на публичната хазна. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ