Германия задейства втората фаза на плана си за газови кризи

Германия задейства втората фаза на плана си за газови кризи

Германия задейства втората фаза на плана си за газови кризи

Германия задейства днес втората фаза от тристепенния си план за действия при проблеми с доставките на природен газ, предадоха световните агенции. 

Правителството посочи, че страната е изправена пред криза и предупреди, че постигането на целите за запълване на газовите хранилища преди зимата е застрашено заради намаляващите доставки от Русия. 

Според Берлин решението да обяви "степен на тревога" е взето след свиването на руските доставки от 14 юни насам и запазващите се високи цени на газовия пазар. Третата и най-висока степен по плана е "извънредно положение". 

Макар в момента газовите хранилища да са запълнени на 58%  (по-високо ниво от отчетеното през същия период на миналата година), целта за постигане на 90% запълненост до декември няма да бъде постигната без по-нататъшни мерки. 

"Ситуацията е сериозна, а зимата ще дойде. Намаляването на газовите доставки е икономическа атака срещу нас от (руския президент Владимир) Путин. Ще се защитаваме срещу това. Сега обаче страната ни ще трябва да извърви труден път. Дори все още да не можем да го усетим: намираме се в газова криза", каза министърът на икономиката Роберт Хабек. 

Германското правителство уточни, че предварително е информирало европейските си партньори за своето решение. 

Хабек призова сънародниците си да намалят потреблението си на газ като част от национално усилия да се спести енергия за зимата, допълва Ройтерс. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ