КЕВР проверява столичното парно за качеството на топлоснабдяването

КЕВР проверява столичното парно за качеството на топлоснабдяването

КЕВР проверява столичното парно за качеството на топлоснабдяването

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) доц. Иван Иванов  изиска от ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД да предостави изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през периода от 1 до 30 април 2023 г., съобщиха от енергийния регулатор.

От КЕВР уточниха, че в  3-дневен срок „Топлофикация София“  трябва да предостави на КЕВР информация с подробни данни за изпълнението на показателите за качество на топлинната енергия, както и дали в издадените фактури на клиентите за месец  април  е приложена утвърдената от енергийния регулатор на 01.07.2022 г. цена на топлинната енергия.  

След получаване на исканата информация от "Топлофикация София"  КЕВР ще изготви анализ на възникналата ситуация и ще оповести публично резултатите от проверката. 

От КЕВР уточняват още, че съгласно действащата нормативна уредба формирането на месечните фактури на потребителите на топлинна енергия е извън регулаторните правомощия на Комисията. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, което е компетентният орган по извършване на контрол по неговото спазване, добавят от КЕВР.

Припомняме, че заради високите сметки, които получиха потребителите за прогнозното потребление, омбудсманът Диана Ковачена изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката Росен Христов и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов за ревизия на дружеството. Според жалби доомбудсмана има фактури, които са по-високи, от тези за зимните месеци декември 2022г. и януари 2023г.

Омбудсманът посочва, че на 9 май ,,Топлофикация София'' е публикувала на сайта си данни за размера на произведената и подадената топлинна енергия за месец април, които показват, че количеството произведена за месеца е най-ниско от началото на годината досега. Според нея е съвсем нормално, че битовите клиенти са очаквали сметките им да бъдат най-ниски от началото на отоплителния сезон.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Apple представи първите си очила за смесена реалност
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици