Кипър повишава целите си за зеления преход и постигането на енергийна ефективност

Кипър повишава целите си за зеления преход и постигането на енергийна ефективност

Одобреният от правителството на Кипър проект за актуализация на Националния план за енергетика и климат до 2030 г. предвижда повишаване на целите за зеления преход и постигането на енергийна ефективност. Негивити обществено обсъждане започва през следващата седмица, обявиха от екоминистерството.

С подходящи политики и мерки Кипър се ангажира до 2030 г. да намали емисиите на парникови газове с 32% спрямо 2005 г., вместо с 24%, както е в първоначалния план, пише БНР. Приносът на възобновяемите енергийни източници към брутното крайно потребление трябва да се увеличи до 34% през 2030 г. вместо 23%, каквато бе досегашната цел.

Предвижда се всички здания, притежавани или ползвани от правителството, да бъдат реновирани в сгради с почти нулева консумация на енергия. Така годишно ще се икономисат 2,2 гигаватчаса.

До края на тази година трябва да приключи енергийното обновяване на 405 държавни училища с инсталирането на фотоволтаични системи.

Тези цели са част от промените в националната „пътна карта“ за енергетиката и климата, които правителството прие през тази седмица и са основа за започващите широки обществени консултации.

Окончателният национален план ще бъде подготвен след отчитане на резултатите от тях и ще бъде представен в Европейската комисия през юни догодина.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ