МАЕ отчита значителен ръст на търсенето на критични минерали, притеснения за доставките

МАЕ отчита значителен ръст на търсенето на критични минерали, притеснения за доставките

Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че търсенето на критичните минерали, ключови за технологиите с ниски и нулеви емисии, се увеличава, като непрекъснато нарастващите нужди на енергийната индустрия се разглеждат като ключов двигател.

В нов доклад, публикуван във вторник, базираната в Париж организация заяви, че в периода между 2017 г. и 2022 г. е регистрирано „утрояване на общото търсене на литий, 70% скок в търсенето на кобалт и 40% увеличение на търсенето на никел“.

В прегледа на пазара на критични минерали на МАЕ се казва, че основният фактор зад увеличението е „търсенето от енергийния сектор“.

Инвестициите в разработването на критични минерали са се увеличили с 30% през 2022 г., надграждайки увеличението от 20% през 2021 г., каза МАЕ.

„Компаниите, специализирани в разработването на литий, регистрират 50% увеличение на разходите, следвани от тези, които се фокусират върху мед и никел“, се добавя в доклада, като се отбелязва, че фирмите в Китай почти са удвоили разходите си за инвестиции миналата година.

През декември 2022 г. МАЕ заяви, че възобновяемите енергийни източници са на път да изпреварят въглищата и да станат най-големият източник на електроенергия на планетата до средата на това десетилетие. Това зависи до голяма степен именно от тези материали, които имат ключова роля в редица технологии – от вятърни турбини до електрически автомобили.

Ако всички проекти, планирани за сектора на критичните минерали, се осъществят, може да има достатъчно доставки, за да се изпълнят обещанията за климата, обявени от правителствата, каза МАЕ.

Предстоят обаче предизвикателства, с риск от забавяне на проекти, както и „специфични технологични недостатъци“.

МАЕ заяви, че до края на това десетилетие ще са необходими още проекти, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, ключова цел на Парижкото споразумение.

Размерът на пазара на минерали, които са от решаващо значение за енергийния преход, достигна 320 млрд. долара през 2022 г., което е удвояване през последните пет години. Стартиращите предприятия в сектора на критичните минерали събраха 1,6 млрд. долара миналата година, което е рекорд.

Според МАЕ рекордното внедряване на технологии като батерии и слънчева фотоволтаична енергия е довело до „безпрецедентен растеж на пазарите на критични минерали“.

Като се има предвид огромното им значение за технологиите с ниски и нулеви емисии, развитието на обекти, които могат да добиват и обработват критични минерали, има значителен геополитически аспект.

Според анализа на МАЕ Китай е лидер в добива на графит и редкоземни елементи, както и в преработката на литий,.

Въпреки това втората по големина икономика в света все още силно зависи от друга страна - Демократична република Конго, за добива на кобалт.

Като цяло в доклада на МАЕ се казва, че е имало ограничен напредък по отношение на диверсификацията на източниците на доставки през последните няколко години, като се добавя, че „в някои случаи ситуацията дори се е влошила“.

Позовавайки се на своя анализ на планираните проекти, МАЕ заяви, че има признаци за „донякъде подобрена картина“ за добива, но операциите по рафиниране са различна история.

„По-голямата част от планираните проекти са разработени в региони, които вече са представени, като Китай отговаря за половината от планираните литиеви химически заводи, а Индонезия представлява почти 90% от планираните съоръжения за рафиниране на никел“, посочват от МАЕ в доклада.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ