Нидерландия предлага: Таван на цената на газа само за държавни фирми

Нидерландия предлага: Таван на цената на газа само за държавни фирми

Нидерландия предлага: Таван на цената на газа само за държавни фирми

Нидерландия се включва със свое предложение в спора за таван на цената на газа в ЕС, съобщи Ройтерс . Идеята на правителството е механизмът да се отнася само за купувачи, които са държавни компании, както и за компании, които по закон са длъжни да поддържат газови резерви.

В документа  се отбелязва, че  точно държавните компании и задължените да запълват газохранилищата са допринесли за рязкото повишаване на цените през летните месеци. Предложението на Нидерландия на практика  се отнася и за българския държавен газов оператор "Булгаргаз", коментираха експерти.

Заради високата цена на природния газ европейски правителства, включително и нидерландското, бяха принудени да субсидират покупката на природен газ, който да бъде нагнетен в газохранилищата. На Германия ѝ се наложи да национализира два от доставчиците - Uniper и Sefe. Мярката за ценови таван, предлагана от Нидерландия, ще се отрази и на  газовите доставчици в Полша, Австрия и Италия, в които държавата има участие, припомня Ройтерс.  

На последната си среща министрите на общността не можаха да се разберат за таван на цената на газа, поискан от няколко държави, сред които и България. Алиансът е с лидер Франция, но другата голяма икономика в ЕС - Германия, както и Нидерландия и Австрия, се изказаха против. Според тях ограничаването на цената може да наруши сигурността на доставките. Оператори от енергийните борси в ЕС също се противопоставиха на предложението. Според тях това  може да доведе до финансов срив.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ