Обмислят строеж на фотоволаични централи в "Марица Изток" с мощност от 4 гигавата

Обмислят строеж на фотоволаични централи в Марица Изток с мощност от 4 гигавата

Обмислят строеж на фотоволаични централи в "Марица Изток" с мощност от 4 гигавата

 Има идея за построяване на фотоволтаични централи с мощност около около 4 гигавата през следващите 10 години на територията на  мини "Марица Изток"  на терени, които са излезли от експлоатация и са за рекултивация. Toва заяви министърът на енергетиката Росен Христов след среща днес с ръководството, синдикатите и управителите на рудници в мините в енергийния комплекс.

Според Росен Христов рекултивация на такъв тип терен би струвала от 3000-4000 до 7000-8000 лева на декар.

"Разгледахме няколко варианта. Всички искаме да има дългосрочна стратегия и бизнес план, но това отнема месеци работа. Всички се обединихме около идеята да има териториален устойствен план, т.е. цялостно виждане за територията на мините в близките години и как ще бъде трансформирана. Това също отнема ресурс и време, ще се прави, но няма как да стане от днес за утре“, обясни Христов, цитиран от БТА.

От думите на Христов стана ясно, че са представени "няколко проекта за инвестиции и развитие в зелени технологии, които да решат няколко от проблемите на комплекса "Мини Марица Изток", включително алтернативни доходи както за предприятието, така и за работниците. Сред тях е и ускорената рекултивация на терени, които представляват екологична опасност и за които в момента няма ресурси да бъде извършена".

Росен Христов каза, че на идейно ниво е проект за изграждане на виртуална фотоволтаична централа.

"Това означава хора, които желаят да си дадат покривите за построяване на тези фотоволтаици и за това да получават наем или част от печалбите на това предприятие", обясни още той.

По време на срещата са били обсъдени и ангажиментите, които България има към Брюксел и Европа за постигане на екологични цели и не само тези, които са в Плана за възстановяване и устойчивост, а като цяло като държава.

"Всички искаме въглищния комплекс, мините и електроцентралите да работят максимално дълго. Стремежът е, че трябва да живеем по-добре, в по-чиста околна среда и как това може да го постигнем, без да нарушаваме стандарта на живот и работните места в региона. Това е постижимо", допълни енергийният министър.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ