Обсъждат вариант за строеж на фотоволтаични централи на територията на мини "Марица Изток"

Обсъждат вариант за строеж на фотоволтаични централи на територията на мини Марица Изток

Обсъждат вариант за строеж на фотоволтаични централи на територията на мини "Марица Изток"

Обсъжда се възможността за построяването на фотоволтаични централи на територията на мини „Марица Изток“ от няколко гигавата. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той уточни, че всички хора, които работят в момента в централите, ще запазят работните си места и при реализацията на подобен проект.

"Става дума за усвояване на територии, които вече не се използват за производство на въглища. Това са територии, които подлежат на рекултивация. Тези зони са свободни, върху тях възнамеряваме да построим фотоволтаични електроцентрали. Това ще отвори допълнителни две или три хиляди работни места по време на строежа, а по време на експлоатацията – около хиляда работни места. Затова очаквам там увеличение на трудовата заетост, а не съкращения", обобщи Росен Христов.

Той обясни, че според визията за развитието на енергетиката в България се предвижда да бъдат построени още четири ядрени реактора. Два от тях ще са на площадката в Белене, а други два реактора ще бъдат построени в АЕЦ "Козлодуй". 

Христов добави, че предстои да се направи подробен анализ на оборудването, което се съхранява на площадката на АЕЦ "Белене", за да се разбере какво и как може да се построи там.

"Възнамеряваме да инициираме проучвания, за да може Народното събрание да вземе окончателно решение. Препоръката на Министерството на енергетиката е в бъдеще да се построят още четири ядрени реактора", отбеляза Христов.

Той коментира и информацията, че от Украйна е имало запитване за закупуване на оборудването от АЕЦ "Белене". "Имаше проявен интерес, на който ние отговорихме, че в момента гледаме как това оборудване можем да го използваме в България", уточни Христов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември