Петролът е напът да сложи край на печелившата си серия на фона на нарастването на запасите в САЩ

Петролът е напът да сложи край на печелившата си серия на фона на нарастването на запасите в САЩ

Петролът е напът да сложи край на печелившата си серия на фона на нарастването на запасите в САЩ

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък и са напът да прекъснат тридневна печеливша серия, тъй като опасенията относно ниското търсене след изненадващо нарастване на запасите от суров петрол в САЩ надделяха над страховете за смущенията в световната търговия поради напрежението в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,07 долара, или 0,09%, до 79,63 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,12 долара, или 0,16%, до 74,10 долара за барел.

И двата бенчмарка приключиха с повишение в сряда за трета поредна сесия, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват от смущения в търговията, като се има предвид, че големите морски превозвачи избраха да избягват маршрута в Червено море, като по-дългите пътувания увеличават транспортните и застрахователните разходи.

„Пазарният фокус се върна към слабото глобално търсене, тъй като се смята, че въздействието на събитията в Червено море върху петрола е ограничено, стига това да не засегне и Ормузкия проток“, каза Цуйоши Уено, старши икономист в изследователския институт NLI.

„Нарастването на запасите от суров петрол в САЩ и рекордното вътрешно производство на петрол също добавиха натиск“, каза той.

Администрацията за енергийна информация на САЩ заяви в сряда, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 2,9 млн. барела през седмицата до 15 декември до 443,7 милиона барела, в сравнение с очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори за спад от 2,3 млн. барела.

AEI също така каза, че добивът на суров петрол в САЩ се е повишил до рекордните 13,3 млн. барела на ден миналата седмица, спрямо предишния рекорд за всички времена от 13,2 млн. барела на ден.

За корабоплаването около 12% от световния трафик минава по Червено море и през Суецкия канал. Въздействието върху доставките на петрол обаче е ограничено досега, казаха анализатори, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.

„Тъй като тази година няма да има допълнителни съкращения на производството от страна на ОПЕК+, цените на петрола вероятно ще останат в този диапазон до края на годината, с фокус върху ключовите икономически статистики и реакцията на щатския долар към тях“, каза Наохиро Ниимура, партньор в изследователската и консултантска фирма Market Risk Advisory.

Той прогнозира, че WTI ще се търгува между $70 и $75 този месец.

Водената от САЩ коалиция, налагаща таван на цените на транспортирания по море руски петрол, обяви в сряда промени в режима си за съответствие, които според Министерството на финансите ще затруднят руските износители да заобиколят тавана.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ