Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*

Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*

Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда на фона на надеждите за повишение на търсенето в Китай, пише Ройтерс. Несигурността около ефекта на наложения от западните страни таван върху цената на руския петрол държи пазарите под напрежение след резкия спад от предходната сесия.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,26 долара, или 0,33%, до 79,61 долара за барел, след като предходната сесия падна под прага от 80 долара за втори път през 2022 г. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,19 долара, или 0,24%, до 74,43 долара за барел.

Очакванията за нарастващо търсене в Китай продължават да бъдат положителен двигател, тъй като страната регистрира по-малко нови инфекции с COVID-19 в рамките на два последователни дни.

„Китай бързо смекчи ограниченията на COVID-19, което може да увеличи търсенето“, каза пазарният анализатор Леон Ли от CMC Markets.

Китайският юан също затвърди позициите си спрямо щатския долар в сряда, тъй като инвеститорите пренебрегнаха много по-слабите от очакваното данни за износа и вноса и се фокусираха върху съобщение от правителството за облекчаване на мерките срещу COVID-19, които което би могло да съживи икономика.

Спада на запасите от суров петрол в САЩ с около 6,4 милиона барела през последната седмица седмица, по данни на Американския петролен институт, също даде известна подкрепа на настроенията на фронта на доставките.

Въпреки това несигурността относно това как таванът на цената на руския петрол ще се отрази върху предлагането допринесе за нестабилността. Русия обмисля три варианта, включително забрана на продажбите на петрол на някои страни и определяне на максимални отстъпки, при които ще продава своя суров петрол, за да се противопостави на тавана на цените, наложен от западните сили, съобщи всекидневникът „Ведомости“ в сряда.

„Все още има много несигурност на пазарите днес“, каза Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент на Rystad Energy, като добави, че спадът на производството на суров петрол в Русия може да не е в същата степен, каквато се очакваше в миналото.

Известна слабост се дължи на по-силните зелени пари и предпазливия подход на азиатските фондови пазари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември