Петролът поскъпва на фона на завръщането на апетита на инвеститорите към рискови активи

Петролът поскъпва на фона на завръщането на апетита на инвеститорите към рискови активи

Петролът поскъпва на фона на завръщането на апетита на инвеститорите към рискови активи

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник, възстановявайки част от загубите, понесени в края на миналата седмица, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху перспективите за ограничено глобално предлагане, докато сделката в последния момент, с която избегна прекратяване на работата на правителството на САЩ, възстанови апетита за рискови активи, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,08 долара, или 0,09%, до 92,28 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,11 долара, или 0,12%, до 90,90 долара. Двата сорта поевтиняха съответно с 0,90 и 0,92% долара за барел в петък.

И двата показателя се повишиха с близо 30% през третото тримесечие поради прогнозите за голям дефицит на доставките на суров петрол през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха допълнителни съкращения на доставките до края на годината.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, едва ли ще променят сегашната си политика за добив на петрол на срещата си в сряда, са казали пред Ройтерс запознати източници.

„Цените на петрола започнаха седмицата с позитивно движение на фона на опасенията за доставките, без да се очаква промяна в политиката от страна на ОПЕК+, докато избягването на затварянето на правителството на САЩ през уикенда даде известно облекчение“, каза Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

Въпреки че не се очаква ОПЕК+ да промени политиката си за добив предвид скорошното силно представяне на пазара, Саудитска Арабия може да започне да облекчава допълнителното си доброволно намаляване на доставките от 1 милион барела на ден, посочиха в бележка днес анализатори на ING.

„Саудитците казаха, че все още има загриженост относно китайското търсене. Данните за PMI, публикувани през уикенда, обаче ще осигурят известна увереност, тъй като секторът на производството на Китай се връща на територията на разширяване през септември за първи път от март“, добавиха те.

Официалните данни в събота показаха, че фабричната дейност в Китай се е увеличила за първи път от шест месеца през септември, добавяйки към поредица от индикатори, които предполагат, че втората по големина икономика в света е започнала да се стабилизира.

Проучване в частния сектор в неделя обаче беше по-малко обнадеждаващо, като показа, че фабричната дейност в страната се е увеличила с по-бавни темпове през септември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ