Прогноза: Търсенето на газ в Европа ще намалее с до 20%

Прогноза: Търсенето на газ в Европа ще намалее с  до 20%

Прогноза: Търсенето на газ в Европа ще намалее с до 20%

В средносрочен план общото търсене на природен газ в Европа може да спадне с между 10 и 20 процента, в зависимост от активността на отделните потребители. Това прогнозира Катрин Макгрегър, главен изпълнителен директор на френската енергийна компания Engie, цитирана от Bloomberg.

Според нейната прогноза тенденцията на спад в индустриалното търсене на газ в Европа ще бъде дългосрочна и структурна. През предстоящия отоплителен сезон не трябва да се очаква възстановяване на интереса към този вид гориво в региона.

„Не смятаме, че ситуацията  ще се влоши, но смятаме, че спадът в търсенето е доста структурен по природа“, заключи Макгрегър.

Анализаторите отдават постепенния спад в търсенето на газ в Европа на редица фактори. Като една от основните причини за тази динамика те посочват общото покачване на цените на енергията в региона на фона на рязкото намаляване на доставките на руски горива. В резултат на това промишлените потребители все повече намаляват разходите си за газ чрез мерки за пестене на енергия.

Изпълнителният директор  на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол по-рано предупреди за постепенното начало на края на ерата на изкопаемите горива на глобално ниво. Според него пикът на търсенето на нефт, газ и въглища в света ще дойде до края на това десетилетие. След достигане на максимално ниво на потребление те ще трябва да бъдат заменени с възобновяеми енергийни източници, включително вятърна и слънчева енергия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ