Русия създава свой петролен еталон, за да се бори със санкциите

Русия създава свой петролен еталон, за да се бори със санкциите

Русия създава свой петролен еталон, за да се бори със санкциите

Руското правителство е изготвило план за създаване на свой национален петролен еталон през следващата година в опит да се защити от усилията на Запада за ограничаване на потока от печалби на Москва от продажбите на нефт за долари.

Ключови руски министерства, местни производители на петрол и централната банка планират да започнат търговия с петрол на национална платформа през октомври, става ясно от източници на Bloomberg. Според плана Русия ще работи за привличане на чуждестранни партньори за закупуване на петрол с цел постигане на достатъчни обеми на търговия за установяване на ценови бенчмарк между март и юли 2023 г.

Русия се опитва да създаде свой петролен еталон от повече от десетилетие, но с малък успех. Някои от производителите в страната са продали партиди суров петрол за износ на базираната в Москва стокова борса Spimex, но обемите не са били достатъчни, за да се установи глобално приет бенчмарк. Амбициите на Москва се засилиха, след като нахлуването ѝ в Украйна предизвика петролни санкции в много страни от Запада. Миналия месец Г-7 се съгласиха да проучат как да ограничат приходите от търговия с петрол на Русия, като наложат таван на цената на петрола, идващ от страната.

Основният сорт суров петрол, който Москва изнася - Юралс, обикновено се купува и продава на цена, представена кат отстъпка спрямо референтния суров петрол Брент от Северно море. След началото на войната в Украйна отстъпка се разшири значително. Въпреки това широкото покачване на цените на световните пазари доведе до стабилни печалби за хазната на Кремъл.

Двама руски служители, които са пожелали анонимност, са потвърдили пред Bloomberg, че се работи по създаването на национален бенчмарк, като казват, че страната се стреми да гарантира, че може да продава петрола си без външен натиск или ограничения.

Предложението на Г-7 за ограничаване на търговията на Русия със суров петрол допълнително доказва необходимостта от независим руски еталон, казва един от служителите.

Ръководител на руски петролен производител, който също пожелава анонимност, потвърди, че е имало дискусии за създаването на бенчмарк.

Идеята е все още в начален етап и правителствените органи тепърва ще определят дали държавата се нуждае от допълнителни правни рамки за търговия с петрол на платформата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ