Санкциите на САЩ се превърнаха в сериозен проблем за плановете на Русия за износ на втечнен газ

Санкциите на САЩ се превърнаха в сериозен проблем за плановете на Русия за износ на  втечнен газ

Санкциите на САЩ се превърнаха в сериозен проблем за плановете на Русия за износ на втечнен газ

Плановете на Русия за износ на втечнен природен газ (LNG) и увеличаване на пазарния си дял могат да бъдат сериозно засегнати от санкциите на САЩ, които изглеждат по-сериозни от действията на петролния пазар, съобщи Ройтерс, позовавайки се на оценки на анализатори.

Москва иска да утрои настоящото производство на втечнен природен газ през 2030-2035 г., като го доведе до 100 милиона тона и да заеме една пета от пазара (в момента осем процента). Но липсата на достъп до технологии и малкият брой превозвачи на втечнен природен газ в света поставят множество предизвикателства.

Три източника на Ройтерс казаха, че проектът Arctic LNG 2, с капацитет от 19,8 милиона тона LNG годишно, е застрашен поради последните действия на Вашингтон. Според техните оценки търговските доставки от завода ще започнат не по-рано от второто тримесечие на 2024 г., въпреки че Новатек уверява, че ще може да достави първите партиди през първото тримесечие.

Компанията обаче вече предупреди за форсмажорни обстоятелства при доставките от проекта. На свой ред чуждестранните акционери спряха участието си в проекта и отказаха да поемат отговорност за финансирането. Експертите отбелязват, че тази ситуация се е превърнала в сигнал за всички бъдещи LNG проекти. Ако възникнат проблеми дори при най-напредналия проект, тогава работата по останалите ще бъде още по-трудна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ