Спряха най-големият ядрен реактор в Европа заради повреда

Спряха най-големият ядрен реактор в Европа заради повреда

Спряха най-големият ядрен реактор в Европа заради повреда

Най-големият ядрен реактор в Европа, финландският „Олкилуото 3“, беше спрян автоматично поради технически проблем, но се очаква да се върне към производство на 21 ноември след ремонт, предаде АФП.

„Блокът „Олкилуото 3“ беше в нормален производствен режим, когато повреда в турбинната инсталация автоматично спря производството на електроенергия в съоръжението. По време на повредата съоръжението е работило по предназначение", се казва в изявление на TVO.

„Установено е, че причината за повредата е неправилно функциониращо измерване на температурата в охладителната система на генератора", се казва в съобщението, като се добавя, че „инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност“, се казва още в изявлението, цитирлано от Франс прес и БТА.

Европейският реактор с вода под налягане (EPR) от следващо поколение, построен от ръководения от французите консорциум Areva-Siemens, произвежда около 14 % от електроенергията във Финландия. Той беше пуснат в редовна експлоатация през април 2023 г., около 18 години след началото на строителството и 14 години след първоначално планираното му пускане в търговско производство.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ