Гърция: Очакваме споразумение до края на месеца

Гърция: Очакваме споразумение до края на месеца

Очаква се Гърция да сключи споразумение с партньорите от еврозоната и Международния валутен фонд до края на месеца, за да получи парите, с които ще може да върне част от дълга си през юни, заяви финансовият министър на страната.

„Мисля, че сме много близо до взаимното съгласие... ще ни е нужна около седмица,” каза Янис Варуфакис пред Star TV вчера и добави: „Нямаме намерение да сменяме валутата”.

Гърция ще получи 1,5 милиарда евро от Международния валутен фонд през юни и 6,7 милиарда, за да откупи от Европейската централна банка държавни ценни книжа, които ще започнат да генерират приходи през юли и август.

За да има страната място за маневриране, Варуфакис предложи Европейският спасителен фонд да откупи от ЕЦБ гръцки ценни книжа на стойност 27 милиарда евро – дълг, който финансовият министър обещава да върне в дългосрочен план. Предложението му обаче не привлече особен интерес от страна на „Тройката”.

Еврокредиторите и МВФ отказват да говорят за облекчаване на дълга на Гърция, докато тя не формулира списък с реформи, по който двете страни да постигнат съгласие.

Въпреки че лявото правителство се надява да върне част от дълга си и същевременно да изплати възнагражденията на държавните служители през юни, в случай на дилема, то ще избере втория вариант, заяви Варуфакис.

В продължение на 4 месеца, въпреки надвисналия фалит, „Сириза” отказваше да ореже пенсиите и да либерализира трудовия си пазар – реформи, срещу които ще получи останалата част от обещаната спасителна сума.

Атина иска споразумението с "Тройката" да включва преструктуриране на дълга, по-ниска цел за първичен бюджетен излишък от сегашните 3% от БВП и обещание, че няма да е необходимо допълнително орязване на пенсиите и заплатите.

Гърция е склонна на редица отстъпки, сред които данъчни мерки за запълване на фискалната пропаст тази година и продаване на държавни активи, за да удовлетвори кредиторите си.

Според правителството обаче много от изискванията на „тройка” биха влошили положението, спъвайки икономическия растеж на страната.

Източник: Reuters.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ