ЕС съветва България да номинира Кристалина Георгиева за поста на Ащън

ЕС съветва България да номинира Кристалина Георгиева за поста на Ащън

Кристалина Георгиева да стане ръководител на Европейския съюз на върховно равнище, заемайки поста на външния министър на ЕС баронеса Катрин Ащън - това предложение подкрепят посланиците на няколко западноевропейски държави в Брюксел. Те са категорични, че сегашният български еврокомисар е подходяща да бъде номинирана за поста, съобщава европейският портал EurActiv.

„Постоянни представители на ЕС са ангажирани с безпрецедентна инициатива на лобиране в полза на Георгиева, която да бъде номинирана за комисар", твърдят дипломатически източници. В допълнение „една малка, но много важна страна“ също се присъедини с тежестта си – Люксембург – родината на Жан-Клод Юнкер, за когото се очаква да стане следващия председател на Европейската комисия, замествайки Жозе Мануел Барозу“, пише порталът. „Юнкер ще бъде много щастлив да получи просто едно телефонно обаждане от българския премиер“, твърди дипломат, цитиран от сайта.

„Българското правителство, изглежда, няма решение за номинацията на следващ комисар. Кабинетът на Пламен Орешарски е близо до срив, заради лошите резултати на двете политически сили, от които е съставен, на европейските избори и лошото управление на проекта „Южен поток“, твърди EurActiv.

Авторите посочват, че според българските медии президентът Росен Плевнелиев подкрепя номинацията на Георгиева за нов мандат на комисар, както и основната опозиционна сила – дясноцентристката ГЕРБ. Според проучвания на общественото мнение, ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да бъде призната отново за най-голямата политическа сила в България. Нейният лидер Бойко Борисов номинира Герогиева за поста преди 5 години след като първия му избор Румяна Желева се провали на изслушването в Европейския парламент, припомнят авторите. 

Те продължават със следното:

„Твърди се, че Орешарски има други планове и би искал да номинира вицепремиера Зинеида Златанова за поста. Пресата (в България - б.р.) спекулира, че Сергей Станишев – лидер на Българската социалистическа партия (БСП), по-големият коалиционен партньор на кабинета, може също да бъде заинтересован да стане "комисар Станишев". Той е и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бе избран за евродепутат.

Георгиева – бивш вицепрезидент на Световната банка, си спечели отлична репутация като евкомисар. Запитана наскоро от EurActiv за плановете си за бъдещето, тя ги запази в тайна и само посочи, че ще станат ясни, когато изтече настоящия й мандат. Въпреки това, обещанието, че може да й бъде възложена позиция от толкова висок ранг като тази на върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност може да е изстрел на дълго разстояние. Със сигурност е вярно, че Георгиева има достатъчно компетентност и квалификация за тази позиция и че един от най-високите постове в ЕС трябва да бъде даден на жена. Но подредбата все още не е готова и са спрягани имената на други жени кандидати, включително на италианския външен министър Федерика Могерини. Остава неясно кой ще наследи Херман ван Ромпой като президент на Европейския съвет. Освен това е неизвестно дали властите в София ще реагират на натиска отвън, който може да ги постави в неудобната ситуация други да решават за избора на външен комисар.

Според източници лидерите на ЕС ще номинират Юнкер утре (27 юни) и ако Европарламентът потвърди той да бъде избран, на 16 юли ще бъде свикана извънредна среща, на която да се решат останалите топ назначения. След като Юнкер бъде утвърден на поста, се очаква той да изпрати писма до правителствената на Европейския съюз и да ги покани да предложат кандидати за Еврокомисията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ