Солидарни политики за борба със здравните неравенства поиска евродепутатът Андрей Ковачев

Солидарни политики за борба със здравните неравенства поиска евродепутатът Андрей Ковачев

Солидарни политики за борба със здравните неравенства поиска евродепутатът Андрей Ковачев

"Здравните неравенства водят до миграция на пациенти, които често са принудени да търсят лечение в друга страна. Има и миграция на лекари и медицински сестри, които търсят по-добри условия за своя труд. Това допълнително задълбочава икономическите и социални различия и подкопава целите на политиката за сближаване на ЕС". Това заяви българският депутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев на провелата се в Брюксел първа работна среща на Групата евродепутати, които работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. Андрей Ковачев е съпредседател и инициатор на Групата, чиято основна цел е да служи като мост между процеса на взимане на решения на европейско ниво и засегнатите от проблема страни.

"Макар прерогативите за провеждането на здравни политики да са на национално ниво, европейските институции могат да подпомогнат усилията на страните-членки за подобряване на достъпа до качествени здравни услуги.", отбеляза по време на форума Ковачев.

Според евродепутата липсата на навременна и надеждна информация относно специфичните за всяка страна-членка проблеми пречи да се намерят
ефективни решения, които да гарантират равния достъп на всички европейски граждани до качествени медицински услуги.

Събитието протече при голям интерес от страна на здравната общност и събра на едно място представители на здравните министерства на страните-членки към ЕС, Европейската комисия и пациентските и професионални организации, които са обединени в Партньорството на европейско ниво за достъп до качествено здравеопазване (Patient Access Partnership).

По време на форума беше представен основният приоритет на Партньорството за достъп, което чрез едно от своите работни направления стартира проект за проучване на бариерите пред достъпа в страните-членки на ЕС.  Участниците обсъдиха методологията и очакваните резултати от проучването, както и начините, по които те могат да спомогнат за намирането на трайни решения за справяне със здравните неравенства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ