Цитат на деня: "Благодаря, Бойко! Благодаря, България!"

Цитат на деня: Благодаря, Бойко! Благодаря, България!

"Благодаря, Бойко! Благодаря, България!”, обяви публично председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, след среща с 30 български кметове от ГЕРБ, предаде Агенция "Фокус".

Емоцията на Юнкер е по повод огласеното по-рано днес от финансовото министерство решение на правителството България да се включи със 100 млн. евро за подпомагане на проекти от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Фондът е основен елемент от т.нар. план "Юнкер" и ще започне работа през септември. Планът "Юнкер" предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години.

„Много се зарадвах тази сутрин като чух, че българското правителство е поело ангажимент да участва във финансирането на проекти чрез предоставянето на 100 млн. евро към Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) от т. нар. план „Юнкер”, макар че не харесвам този израз, но както и да е. Това е една много важна новина както за Европа, така и за България. Тя показва, че българското правителство приема много сериозно своите ангажименти, що се отнася до Европейския съюз, така че съм много доволен този факт, защото България сега ще е в ситуация да се възползва от облагите, които Инвестиционният план за Европа предоставя. Благодаря, Бойко! Благодаря, България!” заяви г-н Юнкер.
"Всички сме щастливи да видим как българският министър-председател се държи солидарно с Европа. Аз имам много добро отношение към Бойко, той е мой добър приятел", коментира още Юнкер пред журналисти, отрзяващи срещата му с българските кметове

България е осмата страна, обявила доброволно участие във фонда, поясни председателят на Европейската комисия.

Германия, Франция, Италия, Полша, Испания, Люксембург вече заявиха намеренията си за участие във фонда, чрез своите национални банки за развитие. Първите 4 страни се включват с по 8 млрд. евро, Испания с 1.5 млрд., Люксембург с 80 млн. евро. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ