ЕК добави българското саламурено сирене в списъка със защитени наименования за произход

ЕК добави българското саламурено сирене в списъка със защитени наименования за произход

Европейската комисия одобри добавянето на българското саламурено сирене с списъка със защитени географски индикации на ЕС. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени продукти, предава БНР.

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта. 

В съобщението на ЕК е посочено, че "Българско бяло саламурено сирене" / Bulgarsko byalo salamureno sirene е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация. 

По-рано този месец и българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход. Така саламуреното сирене става третият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“ и киселото мляко.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Турски криптоизмамник, осъден на над 11 000 години затвор, е открит мъртъв в килията си тази сутрин
Target възприема нов маркетинг подход за колаборацията си с Woolrich
Как да научите мозъка си да преодолее перфекционизмa?
„Политико“: България проучва възможности за изключение от американските санкции срещу „Лукойл“
Китайският президент Си Дзинпин предлага създаване на глобален орган за регулиране на изкуствения интелект
Цитат на деня
Уолстрийт смята, че токенизацията ще промени световните пазари. Сега е ред на златото
На днешната дата, 2 ноември. Рождениците днес