ЕК одобри държавна помощ от 16 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

ЕК одобри държавна помощ от 16 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

ЕК одобри държавна помощ от 16 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Европейската комисия одобри 16 млн. евро държавна помощ в подкрепа на разширяването на газохранилището на "Булгартрансгаз" в Чирен. Мярката е одобрена съгласно правилата на Европейския съюз за държавната помощ, съобщиха от Комисията. 

"Булгартрансгаз" ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен, което е единственото съоръжение за съхранение на природен газ в България. Очаква се капацитетът за съхранение да нарасне от 550 млн. на 1 млрд. кубични метра. Ще бъде увеличен и капацитетът за изтегляне и подаване на природен газ в мрежата, предава БТА.

България уведоми ЕК за плановете си да подкрепи инвестицията на "Булгартрансгаз" с 9-годишна публична гаранция по заема за финансиране на мярката в размер на 16 млн. евро. Целта е да се гарантира сигурността на доставките на газ, да се засили конкуренцията на пазара на газ, включително благодарение на по-голямата интеграция на съоръжението към мрежата, и да се насърчи търговията с газ в региона.

Разширяването на газохранилището в Чирен е проект от общ интерес ("ПОИ"), включен в петия списък на ПОИ. ПОИ имат за цел завършването на европейския вътрешен енергиен пазар, за да се помогне на ЕС да постигне целите си в областта на енергетиката и климата.

Комисията установи, че българската схема е необходима и подходяща за улесняване на инвестициите на "Булгартрансгаз" в съоръжението му за съхранение на природен газ. Освен това Комисията стигна до заключението, че схемата е пропорционална, тъй като помощта ще бъде ограничена до необходимия минимум, за да се гарантира инвестицията в съоръжението, и няма да има неоправдани отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията в ЕС. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Агенцията припомня, че на 21 юли министърът на енергетиката Румен Радев даде началото на разширяване на надземната част на газохранилището в Чирен. Оттогава започнаха същинските строителни дейности по изграждане на новата инфраструктура от надземната част. По думите на министър Радев проектът е припознат като един от най-значимите в областта на енергетиката в Европа.

В началото на април, бе подписан договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) "Чирен". Конкретният договор е за разширение на сондажния фонд на ПГХ "Чирен". Целта на разширението на капацитета е да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. метра, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. метра.

В началото на тази година бе подписан договор за изграждането на надземни съоръжения на територията на подземното газово хранилище. Договорът е на стойност от 297,777 млн. лв. и се очаква строителството на тази част от разширението на проекта да приключи в рамките на две години. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ