ЕС отделя половин милиард евро за производство на боеприпаси и ракети

ЕС отделя половин милиард евро за производство на боеприпаси и ракети

ЕС отделя половин милиард евро за производство на боеприпаси и ракети

ЕС планира да използва бюджетни средства, за да финансира увеличаване на производство от страна на европейските отбранителни компании в отговор на войната в Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

В сряда Европейската комисия одобри предложение, което да използва повече от 500 милиона евро от бюджета на ЕС за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети, които силно се търсят от Киев. "Нашият производствен капацитет е под натиск. Така че трябва да "произвеждаме повече", посочи Тиери Бретон, еврокомисар по индустрията. "Трябва да помогнем на индустрията , да преминем към режим на военна икономика", добави той.

Брюксел ще предостави субсидии на европейските производители на оръжия, като ще използва нов фонд от 500 милиона евро, съществуващи средства за регионално развитие, наричани кохезионни фондове, като и от финансиране, заделено за възстановяване от Covid-19. "Украйна се съпротивлява героично на бруталния руски нашественик. Ние спазваме обещанието си да подкрепяме Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо. Но смелите войници на Украйна се нуждаят от достатъчно военна техника, за да защитят страната си. Европа засилва подкрепата си по три направления. Първо, държавите членки доставят допълнителни боеприпаси от съществуващите си запаси с нова подкрепа от Европейския механизъм за подкрепа на мира от един милиард евро. Второ, заедно с държавите членки ще осигурим съвместно повече боеприпаси за Украйна – и предоставяме допълнителен милиард евро за това. И днес доставяме средства по третата писта за засилване и ускоряване на отбранителното промишлено производство на боеприпаси в Европа ", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Това ще помогне да се доставят повече боеприпаси за Украйна, за да защити своите граждани, и също така ще укрепи нашите европейски отбранителни способности. Заедно с държавите членки ще мобилизираме още 1 милиард евро за увеличаване на капацитета в цяла Европа", посочи още тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ