ЕП прие по-строги правила за защита на потребителите на услуги в интернет

ЕП прие по-строги правила за защита на потребителите на услуги в интернет

ЕП прие по-строги правила за защита на потребителите на услуги в интернет

По-стриктно наблюдение върху онлайн платформите и по-добра защита на потребителите на услуги в интернет предвиждат новите правила на Европейския съюз в областта на цифровите технологии, които бяха приети днес от Европейския парламент, съобщи ДПА. 

ЕП гласува с голямо мнозинство Законодателния акт за цифровите услуги (DSA) и Законодателния акт за цифровите пазари (DMA). Двата регламента определят ясни стандарти за начина, по който технологичните дружества функционират и предоставят услуги в ЕС.

Законодателният акт за цифровите услуги представлява най-сериозната промяна в законодателството на ЕС в областта на цифровите технологии, отбелязва ДПА. Той определя отговорностите на технологичните и интернет компаниите. Те трябва да поставят под постоянно наблюдение своите онлайн платформи, за да не бъде публикувано на тях вредно съдържание, като дезинформационни съобщения за пандемията от Ковид-19 например. Технологичните и интернет компаниите трябва да въведат необходимите протоколи, чрез които да спират по време на кризи разпространението на публикации, които представляват опасност.

Фирмите също така трябва да гарантират по-голяма прозрачност и отчетност на онлайн платформите, в интерес на потребителите. Например, като им предоставят ясна информация относно модерирането на съдържание или използването на алгоритми за препоръчване на съдържание, т.нар. системи за препоръчване (recommender systems). Потребителите ще могат да оспорват решения на технологичните и интернет компании, с които те са премахнали или променили съдържание.

Забранява се използването на подвеждащи практики и на определени видове целеви реклами, сред които тези, насочени към деца.

За много големите онлайн платформи и търсачки (с 45 милиона или повече потребители месечно), при които рисковете са най-високи, са предвидени по-строги правила. Те включват задължения за предотвратяване на системни рискове (като например разпространение на незаконно съдържание, което засяга основни човешки права, нарушава изборния процес, пирзовава към насилие или представлява заплаха за психичното здраве на потребителите).

Много от големите интернет платформи и търсачки ще подлежат и на проверки от независими експерти. Те ще трябва да улеснят достъпа на властите и на доказаните изследователи до своите данни и алгоритми. Също така ще трябва да предоставят на потребителите възможността да не получават препоръки въз основа на профилиране.

Законодателният акт за цифровите услуги (DSA) ще се прилага пряко в целия ЕС петнадесет месеца след влизането му в сила или от 1 януари 2024 г., (което от двете настъпи по-късно). Що се отнася до задълженията за много големите онлайн платформи и много големите онлайн търсачки, при тях регламентът ще се прилага по-рано, четири месеца след като те са били определени като такива от Комисията.

Законодателният акт за цифровите пазари (DMA) ще започне да се прилага шест месеца след влизането му в сила. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ