Лидерът на ЕК призова Европа да бъде готова за пълно спиране на газа от Русия

Лидерът на ЕК призова Европа да бъде готова за пълно спиране на газа от Русия

Лидерът на ЕК призова Европа да бъде готова за пълно спиране на газа от Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че при намаляващите доставки на газ от Русия, Европа трябва да се подготви за пълното им спиране, което според нея ще се случи "рано или късно". Тази гледна точка тя изрази в публикувано в понеделник интервю за агенция ДПА.

В момента Русия само частично доставя газ или изобщо не доставя синьо гориво на 12 страни-членки на ЕС, каза фон дер Лайен. "Следователно Европа трябва да бъде подготвена за най-лошия сценарий: пълно спиране на доставките на газ, рано или късно“, допусна тя.

В същото време шефът на ЕК призова страните, които са слабо зависими от доставките на руски газ, също да участват в усилията за пестене на енергия. „Дори страните членки на ЕС, които почти не получават газ от Русия, не могат да избегнат последствията от евентуално прекъсване на доставките за нашия вътрешен пазар“, каза фон дер Лайен. Икономиките в Европейския съюз са тясно преплетени, газовата криза ще засегне всички страни членки под една или друга форма, каза тя. „Затова е важно всички държави-членки да намалят потреблението си, така че всеки да спестява повече и да споделя газа с онези членове, които са пострадали най-много“, заключи председателят на Европейската комисия, добавяйки, че „енергийната солидарност е основен принцип на европейските договори.

Според ЕК неадекватната подготовка за спиране на доставките на газ от Русия може да доведе до спад на икономическото производство средно с 0,9-1,5%. Предложенията на Европейската комисия ще бъдат обсъдени на специална среща на енергийните министри от ЕС в Брюксел във вторник. Фон дер Лайен изрази увереност, че те ще получат широко одобрение. „Сигурна съм, че енергийните министри осъзнават своята отговорност“, каза тя. „Става въпрос за създаване на система за сигурност за всички, за да можете безопасно да преживеете следващите две зими“, заключи шефът на ЕК.

На 20 юли ЕК публикува документ, според който страните от ЕС трябва да представят планове за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% до края на септември до 31 март 2023 г. На свой ред Италия и Франция, както пише вестник La Vanguardia, позовавайки се на източници от испанското правителство, не са доволни от предложението на Европейската комисия. По-рано Мадрид заяви, че не подкрепя предложението на Брюксел за намаляване на потреблението на газ с 15%. Както отбелязва изданието, Испания търси съюзници, за да блокира плана на ЕК. Несъгласие с инициативата вече изразиха властите на Португалия и Гърция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ