Швеция откри най-голямото находище на редки метали в Европа

Швеция откри най-голямото находище на редки метали в Европа

Швеция откри най-голямото находище на редки метали в Европа

Шведската компания LKAB обяви, че е открила най-голямото находище на редкоземни метали в Европа на север от Полярния кръг, засилвайки амбициите на континента да стане по-самостоятелен по отношение на ключови елементи, необходими за екологичния преход, съобщава "Файненшъл таймс", цитиран от БНР.

Находището се намира в района на Кируна в Северна Швеция, в провинция Лапландия, и съдържа повече от 1 милион тона редкоземни оксиди - най-голямото известно находище от този вид в Европа, посочиха от шведската държавна минно-добивна компания.

Европейският съюз постави начело върха на дневния си ред стремежа за по-голяма самостоятелност по отношение на суровините, тъй като се стреми да ограничи зависимостта си от Китай и Русия и да укрепи амбициите си за насърчаване на европейските зелени технологии.

Редкоземните минерали са от решаващо значение за високотехнологичното производство като електрически превозни средства и вятърни турбини.

Говорейки в съществуващата мина за желязна руда на компанията в Кируна, главният изпълнителен директор на LKAB - Ян Мострьом каза, че цялостният размер на разкритото находището все още не е установен и че ще са необходими още няколко години, за да се установи какво съдържа.

"Имаме текущи проучвателни дейности в това находище", каза той, добавяйки, че освен необходимите огромни инвестиции, друго голямо предизвикателство ще бъде осигуряването на разрешителни.

"Трябва да променим процесите на издаване на разрешителни, за да гарантираме увеличен добив на този вид суровина в Европа", посочи Мострьом. Ще отнеме от 10 до 15 години, преди суровините да могат да бъдат доставени на пазара, добави той, но ако процесите за издаване на разрешителни на ниво Швеция и ЕС се ускорят, този срок може да бъде съкратен с 50 процента.

Съобщението на минното-добивната компания дойде, след като европейски комисари посетиха Кируна в първите дни на шестмесечното ротационно председателство на Швеция на ЕС, посочва финансовото издание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ