Проекти за 3 млрд. лв. и разкриване на 5200 работни места са в процес на сертификация

Проекти за 3 млрд. лв. и разкриване на 5200 работни места са в процес на сертификация

В процес на сертифициране по Закона за насърчаване на инвестициите към момента са 39 проекта на стойност около 3 млрд. лв. Чрез тях се очаква да бъдат разкрити близо 5200 нови работни места. Проектите са предимно в секторите ИТ, здравеопазване, производство, складиране, обяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева пред Нова тв.

Министърът посочи, че с екипа си работи за превръщането на България в дестинация за високотехнологични инвестиции с висока добавена стойност. „Нашата цел е да ребрандираме България като добра дестинация за инвестиции, в която инвеститорите се чувстват спокойни, уверени и тук развиват научната си и развойна дейност, а не да бъдем дестинация, която да осигурява евтина работна ръка. За да се случи това, трябва да изработим новия модел и да поставим на преден план този вид компании, продукти и услуги, които са отличаващи и които създават висока добавена стойност“, обясни министърът на иновациите и растежа.

От началото на годината са издадени 13 сертификата с размер на инвестициите за близо 190 млн. лв., с които ще се разкрият 850 нови работни места. Те са основно от преработваща промишленост и са в областите Бургас, Търговище, Видин, Свищов, Хасково и други. Министърът на иновациите и растежа посочи, че заради липсата на редовно правителство, устойчиви и дългосрочни мерки има застой на инвестициите, но вече се вижда сериозен интерес от държави в Европа и извън ЕС.

Министър Стойчева подчерта, че Министерството на иновациите и растежа разполага със значителен финансов ресурс от 6,1 млрд. лв., които в рамките на програмния период до 2027 г. да бъдат предоставени на микро-, малки, средни предприятия, за да развиват капацитета си, да разработват и внедряват иновации, както и да си взаимодействат с научно-изследователски организации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ