Британската икономика стагнира през третото тримесечие

Британската икономика стагнира през третото тримесечие

Британската икономика стагнира през третото тримесечие

Икономиката на Обединеното кралство е стагнирала през третото тримесечие, показват данни на Националната статистическа служба, цитирани от Си Ен Би Си.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания не се е променил в периода юли-септември в сравнение с предходното тримесечие, когато бе регистрирано повишение от 0,2%. В годишно изражение БВП на Великобритания през третото тримесечие е с 0,6% по-висок от същия период на 2022 г.

Производството в сектора на услугите е спаднало с 0,1% през тримесечието, но спадът е компенсиран от ръст от 0,1% в строителството, докато производственият сектор е стабилен.

Министърът на финансите на Обединеното кралство Джеръми Хънт каза, че високата инфлация остава „единствената най-голяма бариера пред икономическия растеж“ в страната, като индексът на потребителските цени е на ниво от 6,7% на годишна база през септември.

„Най-добрият начин за устойчив растеж на нашата икономика в момента е да се придържаме към нашия план и да обърнем инфлацията с главата надолу“, каза Хънт.

Линдзи Джеймс, инвестиционен стратег в Quilter Investors, каза, че данните от петък потвърждават предстоящо забавяне.

„Данните от септември наистина изненадаха положително благодарение на силния сектор на услугите в Обединеното кралство, но не бяха достатъчни, за да компенсират отрицателния данни от юли и да генерират растеж през третото тримесечие спрямо предходното“, коментира тя.

„За съжаление, за мнозина икономическата болка само се забави. Както Английската централна банка заяви по-рано този месец, повече от половината от въздействието на по-високите лихвени проценти върху нивото на БВП все още предстои. Икономиката на Обединеното кралство е изправена пред нарастващи насрещни ветрове с наближаването на 2024 г.“, добави Джеймс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ