Икономиката на Китай нарасна с 5,5 % за шест месеца

Икономиката на Китай нарасна с 5,5 % за шест месеца

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай през първата половина на 2023 г. е достигнал 59,3 трилиона юана, което представлява увеличение от 5,5% на годишна база по постоянни цени. Това съобщи в понеделник пред медиите говорителят на Държавното статистическо управление Фу Линхуей, зитиран от Радио Китай.

Той посочи, че от тази година постепенно се вижда ефектът от политиките за стабилизиране на растежа, заетостта и цените, пазарното търсене се възстановява, производството и предлагането продължават да се увеличават, качеството на икономическото развитие на Китай се подобрява, а националната икономика се възстановява. През първите шест месеца на годината инфлацията на потребителските цени (ИПЦ) е била с 0,7% повече на годишна база.

През първите шест месеца на тази година добавената стойност на земеделието се е увеличила с 3,3% на годишна база. Лятната реколта от зърнени храни отново е добра, като добивът е достигнал 146,1 милиона тона. През този период растежът на добавената стойност на мащабните промишлености е бил 3,8%.  Продажбите на потребителски стоки възлизат общо на 22,76 трилиона юана или с 8,2% повече на годишна база. Вносът и износът на стоки са достигнали над 20 трилиона юана, което е увеличение с 2,1% спрямо същия период на миналата година.

Като цяло през първите 6 месеца на тази година наред със социално-икономическото възстановяване на страната и макроикономическото регулиране, китайската икономика се развива стабилно и качествено. Говорителят каза, че от началото на тази година възстановяването на световната икономика е слабо и в условията на сложна и тежка външна среда темпът на икономическия растеж на Китай е значително по-бърз от този на основните развити икономики в света, което показва силната устойчивост на китайското икономическо развитие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На фокус следващата седмица: Корпоративни отчети и нови данни за инфлацията
15 прекрасни поетични откъса от произведенията на Пейо Яворов
22 цитата за силата и смисъла на семейството
Презаверката на рецептурните книжки ще продължи и след 31 август
Четири български проекта - укрепване на Дунав, паркинги и жп станции, са одобрени по механизма за свързване на Европа
Изследване "повдига завесата" над въглеродните морета на спътника на Сатурн - Титан
Revolut разширява инвестиционното си предлагане с облигации в България
Санкциите срещу руските олигарси удариха по продажбите на суперяхти