Джейми Даймън призова САЩ да се справят с дефицита си „по-рано, отколкото по-късно“

Джейми Даймън призова САЩ да се справят с дефицита си „по-рано, отколкото по-късно“

Джейми Даймън призова САЩ да се справят с дефицита си „по-рано, отколкото по-късно“

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън призова САЩ да намалят фискалния си дефицит по-скоро, отколкото по-късно, предупреждавайки, че проблемът вероятно ще стане „далеч по-неудобен“, ако продължи да бъде пренебрегван, предаде Си Ен Би Си.

Коментарите му следват период на бързо повишаване на лихвените проценти, намаляване на данъците и мащабни програми за стимулиране на най-голямата икономика в света по време на пандемията от коронавирус.

„Америка похарчи много пари по време на COVId-19 и след пандемията, като сега дефицитът ни е 6%. Това е много, но очевидно стимулира растежа“, каза Даймън в интервю за „Скай нюз“.

„Всяка страна може да вземе пари назаем и да стимулира известен растеж, но това не винаги може да доведе до добър растеж. По тази причина смятам, че Америка трябва да е напълно наясно, че трябва да се съсредоточим малко повече върху проблемите на фискалния си дефицит и това е важно за света“, добави той.

Федералното правителство досега е похарчило 855 млрд. долара повече, отколкото е събрало през фискалната 2024 година, според Министерството на финансите на САЩ, което е довело до национален дефицит.

За фискалната 2023 г. дефицитните разходи на правителството възлизат на 1,7 трлн. долара.

Дефицитът се натрупа въпреки уверенията на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че Законът за намаляване на инфлацията ще съкрати „стотици милиарди“ от дефицита, в допълнение към намаляването на цените.

Запитан дали е вероятно САЩ да понесат последствия през следващите няколко години, ако не успеят да се справят с дефицита си, Даймън отговори: „Не мисля, че ще има някакво голямо наказание през следващите няколко години, но мисля, че това е причината да имаме по-висока инфлация“.

 „Смятам, че ако искате да свършите страхотна работа във вашата страна и имате 6% дефицит и 100% дълг спрямо БВП, това може да продължи известно време, но колкото по-скоро се съсредоточим върху това, толкова по-добре“, добави той.

Даймън каза, че се надява правителството на САЩ „наистина да се съсредоточи“ върху намаляването на дефицита, докато все още се радва на период на силен икономически растеж.

„В един момент това ще създаде проблем и защо трябва да чакате? Проблемът ще бъде причинен от пазара и тогава ще бъдете принудени да се справите с него и вероятно по много по-неудобен начин, отколкото ако сте се справили с него в началото“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ