Франция е напът да си върне първото място по производство на вино в света

Франция е напът да си върне първото място по производство на вино в света

Министерството на земеделието на Франция повиши прогнозите си за производството на вино през 2023 година. Страната ще си върне първото място сред световните производители, въпреки че някои големи производствени региони, включително Бордо, са засегнати от болести по лозята, прогнозират от министерството, съобщи Ройтерс.

Министерството предполага, че на фона на приключващия гроздобер в страната, производството на вино ще достигне 47,2 млн. хектолитра. Корекцията е с над 1,7 млн. хектолитра над оценката от предходния месец. Новите данни показват, че производството ще е с 2 на сто по-високо от миналогодишното.

Производството на вино се е увеличило в редица региони, включително Шампан, където теглото на гроздовете е достигнало рекордно ниво. Намаляло е обаче в Бордо, Лангедок-Русийон, югозападната и югоизточната част на страната. В Бургундия производството се изравни с рекорда, достигнат през 2018 г., особено за бяло вино, докато производството се запази на добро ниво в Божоле въпреки някои градушки, се казва в съобщението.

Франция, която изоставаше от Италия като най-голям световен производител на вино, е напът да си върне лидерството тази година, след като неблагоприятните климатични условия и гъбичните заболявания засегнаха сериозно италианските лозя.

Световното производство на вино се очаква да спадне до най-ниското си ниво от 60 години през 2023 г., което също е засегнато от лошите реколти в Испания и страните от Латинска Америка, съобщи Международната организация по лозата и виното (OIV) по-рано през тази седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ