Германските компании ревизират надолу инвестиционните си планове заради слабото търсене

Германските компании ревизират надолу инвестиционните си планове  заради слабото търсене

Германските компании ревизират надолу инвестиционните си планове заради слабото търсене

Компаниите в Германия са намалили значително инвестиционните си планове, показват резултатите от бизнес проучване на института ifo.  Инвестиционните очаквания на ifo за текущата година се понижиха до 2,2 пункта през ноември, в сравнение с 14,7 пункта през март 2023 година.

"Инвестиционният климат видимо се е влошил. Това е резултат от по-високите разходи за финансиране, слабото търсене и несигурността по отношение на икономическата политика", казва Лара Заргес, икономически експерт в института ifo. Компаниите са предпазливи и по отношение на следващата година; със салдо от 1,2 пункта инвестиционните очаквания на ifo всъщност са малко по-ниски от тези за тази година.

Най-песимистично настроени са компаниите в областта на търговията: все повече от тях искат да намалят инвестиционните си разходи. За текущата година инвестиционните очаквания спадат от плюс 3,7 пункта до минус 3,5 пункта, като за 2024 г. се сриват до минус 14,6 пункта. Доставчиците на услуги също съкратиха плановете си за текущата година, като инвестиционните очаквания спаднаха от плюс 13,6 пункта до плюс 1,0 пункта. През следващата година те възнамеряват да инвестират само малко повече, отколкото през тази година, с баланс от плюс 2,3 пункта, се казва в проучването.

Според  данните от проучването най-оптимистично настроени са компаниите в сферата на производството. По-голямата част от тях възнамеряват да инвестират малко повече през тази и следващата година. Производителите обаче значително са намалили плановете си за тази година: балансът е спаднал от 21,4 пункта през март до 6,8 пункта през ноември; с други думи, те все още искат да инвестират повече, но не толкова, колкото първоначално са планирали. По-специално енергоемките отрасли искат да инвестират по-малко. Техният баланс спадна от плюс 9,1 пункта до минус 9,2 пункта.

Корекцията е най-силна в химическата промишленост, където компаниите понижиха очакванията си от пролетното ниво от плюс 13,9 пункта до минус 15,6 пункта. В неенергоемките отрасли очакванията за текущата година се понижиха от 22,3 пункта през март до 12,6 пункта през ноември. В автомобилната промишленост производителите се придържат към първоначалните си планове и възнамеряват значително да увеличат инвестиционните си разходи: балансът остава почти непроменен на ниво плюс 34,4 пункта.

За следващата година инвестиционните очаквания в преработващата промишленост са до голяма степен стабилни - 6,6 пункта. Признаци на леко подобрение се наблюдават в енергоемките отрасли, където инвестиционните очаквания са на ниво плюс 3,7 пункта. По-специално производителите на химически продукти отново планират да инвестират повече, отколкото през настоящата година. 

В неенергоемкото производство обаче малко по-малко компании възнамеряват да увеличат инвестициите си в сравнение с предходната година; балансът тук е намалял до 11,2 пункта. Производителите на автомобили отново планират значително увеличение на инвестиционните разходи. Техните инвестиционни очаквания за 2024 г. възлизат на 34,0 пункта.

Точките за инвестиционните очаквания на ifo показват процента на компаниите, които възнамеряват да увеличат инвестициите си като цяло. Балансът се получава, като от процента на компаниите, които искат да намалят инвестициите си, се извади процентът на тези, които искат да увеличат инвестициите си. Ако всички анкетирани дружества възнамеряваха да увеличат инвестициите си, балансът щеше да бъде плюс 100 пункта. Ако всички те искат да намалят инвестициите си, балансът ще бъде минус 100. Институтът ifo не пита за размера на планираните инвестиции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ