Китай е увеличил със 70 на сто вноса на оборудване за производство на чипове

Китай е увеличил със 70 на сто вноса на оборудване за производство на чипове

Китай е увеличил със 70 на сто вноса на оборудване за производство на чипове

Данните на китайските митнически власти показват, че през юни и юли  2023 г. страната е внесла оборудване за производство на микрочипове за почти 5 млрд. долара. Това е със 70% повече, отколкото през същия период на миналата година, съобщава Financial Times. За най-големи износители са посочени Нидерландия и Япония. Ръстът на вноса е настъпил непосредствено преди въвеждането от тези две държави на ограничения върху доставките на оборудване за производство на микрочипове. Японските мерки започнаха да влизат в сила на 23 юли, а холандските ще влязат в сила на 1 септември. Ограничителните мерки и в двата случая означават, че купувачите на определени видове оборудване трябва да кандидатстват за специално разрешение за вноса им в Китай.

"Това е един от отговорите на Китай на ограниченията за износ в Нидерландия и Япония. Китай увеличи запасите си от оборудване за производство на полупроводници, за да облекчи потенциалните последици", отбелязва Луси Чен, вицепрезидент на тайванската изследователска компания Isaiah Research.

САЩ и някои от техните съюзници предприемат решителни мерки, за да ограничат способността на Китай да създава чипове от следващо поколение. Както обаче съобщава "Комерсант", тези усилия може да не се окажат твърде успешни. Китайските власти увеличават помощта за местните производители на чипове, включително за корпорацията Huawei. 

 Възможното изчисление е, че чрез увеличаване на производството дори на не толкова усъвършенствани чипове производствените компании ще придобият необходимите знания и способности за производство на по-усъвършенствани чипове, както вече се е случило с други производители като Samsung и TSMC.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ