„Кралят на облигациите” предупреждава за хаос на пазарите, ако Фед продължи да вдига лихвите

„Кралят на облигациите” предупреждава за хаос на пазарите, ако Фед продължи да вдига лихвите

„Кралят на облигациите” предупреждава за хаос на пазарите, ако Фед продължи да вдига лихвите

Легендарният инвеститор Бил Грос, наричан често „Кралят на облигациите” предупреди за големи проблеми, ако Федералният резерв на САЩ продължи да повишава лихвените проценти, предаде Си Ен Би Си.

„Икономиката беше подкрепена от трилиони долари фискални разходи, но в крайна сметка, когато това се изразходва, мисля, че имаме лека рецесия. Ако лихвените проценти продължат да се покачват, ще имаме нещо повече от това ”, каза Грос пред медията. „Имаме потенциален хаос на финансовите пазари“, добави той.

Според Грос затягането на паричната политика ще разтърси допълнително капиталовите пазари. Съосновател на Pimco даде за пример движението във вторник в доходността по глобалните облигации след решението на Японската централна банка да разшири границите, в които може да се променя доходността на 10-годишните облигации на страната -  от досегашните плюс 0,25 до минус 0,25 процентни пункта на плюс 0,5% до минус 0,5 процентни пункта, спрямо целта от 0%. Мярката е насочена към облекчаване на някои от разходите за продължителни парични стимули.

Междувременно повишаването на лихвените проценти предвещава проблеми за сектора на търговските недвижими имотите, който може да бъде изправен пред „потенциални неизпълнения“, каза Грос. Той обаче очаква, че жилищните имоти ще се представят малко по-добре и няма да бъдат засегнати до степента, наблюдавана по време на Голямата рецесия.

Докато беше в Pimco, Грос помогна за управлението на най-големия облигационен фонд в света. След това управлява фонд в Janus Henderson, докато не се пенсионира през март 2019 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ