Кристалина Георгиева не изключва възможна глобална рецесия

Кристалина Георгиева не изключва възможна глобална рецесия

Кристалина Георгиева не изключва възможна глобална рецесия

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди, че перспективите за световната икономика са „значително помрачени“ от април насам и каза, че предвид повишените рискове не може да изключи възможна глобална рецесия през следващата година, предаде Ройтерс.

В интервю за агенцията Георгиева каза, че през следващите седмици фондът ще понижи прогнозата си глобалната икономика за 2022 г., която досега организацията очакваше да нарасне с 3,6%. Това ще бъде трето понижение на прогнозата от началото на годината. Георгиева поясни, че икономистите на МВФ все още финализират новите числа.

Очаква се МВФ да публикува актуализираната си икономическа прогноза за 2022 г. и 2023 г. в края на юли, след като през април понижи оценката си с почти цял процентен пункт. Глобалната икономика се разшири с 6,1 % през 2021 г.

„Перспективите от последната ни актуализация през април значително се помрачиха“, каза тя в пред Ройтерс, акцентирайки върху по-универсално разпространение на инфлацията, по-значителни увеличения на лихвените проценти, забавяне на икономическия растеж на Китай и ескалиращи санкции, свързани с войната в Украйна.

Попитана дали може да изключи възможността от глобална рецесия, тя каза: „Рискът се е повишил, така че не можем да го изключим“.

Последните икономически данни показаха, че някои големи икономики, включително тези на Китай и Русия, са се свили през второто тримесечие, коментира тя, като добави, че рисковете са дори по-високи през 2023 г.

„2022 г. ще бъде трудна, но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна. Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г.“, каза ръководителят на финансовата институция.

Инвеститорите стават все по-загрижени за рисковете от рецесия, след като ключова част от кривата на доходност на държавните облигации на САЩ се обърна за втори пореден ден в сряда, което е надежден индикатор, че рецесията се задава.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза миналия месец, че централната банка на САЩ не се опитва да предизвика рецесия, но е напълно ангажирана да постави цените под контрол, дори ако това крие риск от икономически спад.

Георгиева заяви, че по-продължителното затягане на финансовите условия би усложнило глобалните икономически перспективи, но добави, че е от решаващо значение да се овладее инфлацията.

Глобалната перспектива е по-разнородна сега, отколкото преди две години, като износителите на енергия, включително Съединените щати, са в по-добра позиция, докато вносителите изпитват затруднения, каза тя.

По-бавният икономически растеж може да е „необходима цена за плащане“, като се има предвид спешната и неотложна нужда от възстановяване на ценова стабилност, обясни Георгиева.

Тя обърна внимание на нарастващия риск от разминаване между фискалната и паричната политика и призова страните внимателно да калибрират тези действия, за да избегнат всякаква възможност фискалната подкрепа да подкопае усилията на централните банкери да контролират инфлацията.

„Трябва да създадем силно ниво на координация между централните банки и финансовите министерства, така че те да предоставят подкрепа по много целенасочен начин... и да не подкопават това, което паричните политики се стремят да постигнат“, каза ръководителят на МВФ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ