МВФ: Световната икономика е на прав път, но все още не сме вън от опасност

МВФ: Световната икономика е на прав път, но все още не сме вън от опасност

Световната икономика продължава постепенно да се възстановява от пандемията и руската инвазия в Украйна, отбелязва МВФ в обновения си доклад „Световни икономически перспективи“.

„В близко бъдеще признаците на напредък са неоспорими. И все пак много предизвикателства все още замъгляват хоризонта и е твърде рано да празнуваме“, каза главния икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша по време на предаване на живо на страницата на фонда, в рамките на което бе представен доклада.

От институцията посочват, че прекъсванията на веригите за доставки са се върнали към нивата отпреди пандемията и икономическата активност през първото тримесечие на годината се оказа устойчива, въпреки предизвикателната среда, на фона на изненадващо силните пазари на труда.

Цените на енергията и храните се понижиха рязко от върховете си, предизвикани от войната, което позволи на глобалния инфлационен натиск да отслабне по-бързо от очакваното. Финансовата нестабилност след банковите сътресения през март остава овладяна благодарение на решителните действия на властите в САЩ и Швейцария, коментира Пиер-Оливие Гуринша.

Съгласно базовата прогноза на МВФ растежът на световната икономика ще се забави от миналогодишните 3,5% до 3% през тази и следващата година. В априлската прогноза на институцията икономическият растеж за тази година се оценяваше на 2,8%.

Забавянето е съсредоточено в напредналите икономики, където растежът ще спадне от 2,7% през 2022 г. до 1,5% тази година и ще остане нисък - 1,4%, през следващата година.

За разлика от това, растежът на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики все още се очаква да се засили, като растежът на годишна база се ускори от 3,1 процента през 2022 г. до 4,1 процента

Тази средна стойност обаче прикрива значителни разлики между страните, като нововъзникващите и развиващите се страни в Азия отбелязват силен растеж от 5,3 процента тази година, докато много производители на суровини ще пострадат от спад в приходите от износ.

Икономиката на еврозоната, която все още се разклаща от миналогодишния рязък скок на цените на газа, причинен от войната, е на път да се забави рязко. Според последната прогноза на МВФ брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 0,9% тази година в сравнение с 3,5% през миналата година. За 2024 г. прогнозата е ръст от 1,5%.

Спад с 0,3% се очаква в Германия през тази година, докато за 2024 г. прогнозата е за увеличение на БВП с 1,3%. За обединеното кралство прогнозата е за икономически ръст от 0,4% тази година и 1% през следващата, а за Франция – съответно 0,8% и 1,3%

МВФ прогнозира икономиката на САЩ да нарасне с 1,8% тази година и 1% през следващата, а тази на Китай – с 5,2% тази година и 5% през следващата.

Индийската икономика ще бъде сред растящите с най-бързо темпо – 6,1% и 6,3% през тази и съответно следващата година. За икономиката на Русия прогнозата е за ръст от 1,5% през 2023 г. и 1,3% през 2024 г.

МВФ също така прогнозира глобалната инфлация да намалее от 8,7% миналата година до 6,8% тази година, което е ревизия надолу с 0,2 процентни пункта спрямо предходната прогноза. За 2024 г. очакванията са за инфлация от 5,2%.

Рискове

По-силният растеж и по-ниската инфлация от очакваното са добре дошли новини, които предполагат, че световната икономика се движи в правилната посока. И все пак, докато някои неблагоприятни рискове са смекчени, балансът остава в низходяща посока, отбелязва МВФ.

Първо, нарастват признаците, че глобалната активност губи инерция. Глобалното затягане на паричната политика започна да натежава върху дейността, като забавя растежа на кредитите за нефинансовия сектор, увеличава лихвените плащания на домакинствата и фирмите и оказва натиск върху пазарите на недвижими имоти. В Съединените щати натрупаните спестявания от свързаните с пандемията трансфери, които помогнаха на домакинствата да преодолеят кризата с разходите за живот и по-строгите кредитни условия, са почти изчерпани. В Китай възстановяването след повторното отваряне на икономиката показва признаци на отслабване на фона на продължаващите опасения за сектора на имотите, с последици за световната икономика.

Второ, основната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, остава доста над целите на централните банки и се очаква да спадне постепенно от 6% тази година до 4,7% през 2024 г. - ревизия с 0,4 процентни пункта нагоре. Още по-притеснително е, че основната инфлация в развитите икономики се очаква да остане непроменена при среден годишен темп от 5,1% през тази година, преди да спадне до 3,1% през 2024 г. Ясно е, че битката срещу инфлацията все още не е спечелена, посочват от МВФ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ