НСИ отчете 11,2% спад на производствените цени, предприемачите очакват поскъпване на услугите

НСИ отчете  11,2%  спад на производствените цени, предприемачите очакват поскъпване на услугите

НСИ отчете 11,2% спад на производствените цени, предприемачите очакват поскъпване на услугите

Общият индекс на цените на производител през ноември 2023 г. е с 11.2% под нивото на същия месец на 2022 година. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 31.6%, в добивната промишленост - с 3.2%, и в преработващата промишленост - с 1.1%, съобщиха от Националния статистически институт(НСИ).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар е намалял с 14.6% в сравнение с ноември 2022 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 30.3%, в преработващата промишленост - с 1.4%, и в добивната промишленост - с 0.2%.

Производствените цени са се увеличили  с 0.5% през ноември 2023 г. спрямо предходния месец. Покачване се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.5%, и в добивната промишленост - с 1.1%. Намаление е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.2%, съобщиха от Националния статистически институт(НСИ).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар пък е нараснал с 0.7% през ноември спрямо октомври 2023 година. Повишение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%, и в добивната промишленост - с 2.3%, докато в преработващата промишленост се наблюдава намаление - с 0.8%, отчитат от НСИ.

Същевременно предприемачите очакват покачване на цените на услугите в следващите три месецае. Това сочат данните от декемврийската оценка на бизнес климата, направена от НСИ. Общият показател на бизнес климата се понижава с 1,8 пункта през декември спрямо ноември.

Недостатъчното търсене започва да тежи все повече в сектора на търговията на дребно, става ясно от декемврийската анкета в сектора. Факторът измества „липса на работна ръка“ като проблемен.

Несигурната икономическа среда е ключов фактор пред всички сектори от индустрията, но при промишлеността има оптимистични оценки.

Поскъпването на суровините е показател, който тревожи предприемачите, особено в сектор "Строителство". С изключение на сектора на услугите, където се предвижда поскъпване, в промишлеността, строителството и търговията на дребно очакванията са за запазване на цените на настоящите им нива, опбелязват от НСИ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ