НСИ: Превозените товари у нас се увеличили с над 10 на сто за година

НСИ: Превозените товари у нас  се увеличили  с над 10 на сто за година

НСИ: Превозените товари у нас се увеличили с над 10 на сто за година

Превозените товари от сухопътния и водния товарен транспорт през второто тримесечие на 2023 г. са се увеличили с 10.6%, докато извършената работа намалява с 12.4% в сравнение със същия период на миналата година  Това показват  предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). 

С 1.5% се увеличават превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт). Извършената работа също бележи ръст от 6.4%.
Превозените товари от сухопътния транспорт са с 10.4% повече спрямо същото тримесечие на 2022 г., докато при извършената работа се наблюдава намаление с 12.1%. Същевременно речният и морският транспорт са превозили с 15.4% повече товари спрямо съответното тримесечие на миналата година, но при извършената работа, измерена в тонкилометри, се отчита спад с 24.6%, показват още данните на статистиката.

Според тях броят на превозените пътници от сухопътния транспорт е с 1.6% по-малко спрямо същия период на предходната година, а извършената работа се увеличава с 6.0%. При пътническия воден транспорт се наблюдава увеличение както на превозените пътници, така и на извършената работа, съответно с 9 хил. пътници и с 94 хил. пътниккилометра.

Предприятията от градския електротранспорт са превозили с 6.0% повече пътници спрямо периода април - юни 2022 година. Извършената работа също нараства с 8.7%, добавят от НСИ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ