Отмъщението на старата икономика

Отмъщението на старата икономика

Отмъщението на старата икономика

Паричните приходи на енергийния гигант Exxon Mobil изпревариха тези на технологичния холдинг Alphabet за първи път от 2018 г. насам, доказвайки ,че петролния гигант се завръща в лигата на големите само година, след като претърпя едно от най-големите сътресения в корпоративната си история, пише Блумбърг.

Exxon, която по време на пандемията за първи път отчете парична загуба, сега е третият най-голям генератор на свободен паричен поток в индекса S&P 500, като пред него се нареждат само Apple и Microsoft, показват данни, събрани от Блумбърг.

Друг знак за възраждането на петролния сектор е скока на Chevron в класацията за приток от пари, който изненада анализаторите въпреки очакванията им за рекордно тримесечие.

Това е тенденция, която Джеф Къри, главният стоков стратег на Goldman Sachs Group Inc., нарича „отмъщението на старата икономика“. Макар и ускорен от инвазията на Русия в Украйна, семената на сегашния енергиен възход бяха посети от предпочитанията на инвеститорите към технологичните акции пред суровините през последното десетилетие, посочва Къри. По думите му това е довело до анемични инвестиции в твърди енергийни активи като мини, петролни находища и рафинерии.

На фона на повишените цени на горивата, енергийните гиганти - особено тези, които дават приоритет на суровия петрол и природния газ пред възобновяемите енергийни източници, са в най-добра позиция да се възползват от така създалата се ситуация.

„Exxon и Chevron показаха добър пример за мащаба на възвръщаемостта на акционерите, която могат да генерират при петрол от 100 долара за барел“, каза Мат Мърфи, базиран в Калгари анализатор в Tudor, Pickering, Holt & Co. „Това ще привлече вниманието на инвеститори, които търсят някаква доходност, докато навлизаме по-дълбоко в рецесионната среда.“

Exxon, Chevron, Shell Plc и TotalEnergies SE отчетоха рекордни печалби миналата седмица, като с изключение на Exxon всички обявиха разширяване на техните програми за обратно изкупуване на акции. Exxon утрои обратното изкупуване по-рано през годината.

Това е ярък обрат в сравнение с по-голямата част от последното десетилетие, в рамките на което секторът понесе тежки щети заради фокуса си върху мегапроекти, лошите финансови резултати и неуспеха да даде тласък на енергийния преход от изкопаемите горива.

Exxon е може би най-добрият пример за този обрат. Само преди година тримата му най-големи инвеститори нанесоха на пагубно поражение на борда на директорите при избирането на трима нови директори след ожесточена активистка кампания на на Engine No. 1.

Впоследствие американският петролен титан заключи капиталови разходи на исторически ниски нива и намали разходите, което го постави в добра позиция да извлече ползите от скока на цените на суровините. Акциите на Exxon са поскъпнали с 58% от началото на година.

Инвеститорите започват да забелязват тези резултати. Топ 10 на компаниите, регистриращи най-добро представяне в индекса S&P 500 са изцяло членове на енергийния сектор, който вече представлява 4,5% от бенчмарка – два пъти по-голям дял спрямо този от пика на пандемията. Сред 10-те най-лошо представящи се компании има много от технологичния сектор, включително бившите суперзвезди на борсата Netflix  и Meta Platforms.

„Имаме рекордни доходи от свободен паричен поток в цялата стара икономика“, каза Къри по Bloomberg TV миналия месец. „През последното десетилетие предпочитахме iPhone с кратък цикъл пред медните мини и това е недостигът, с който се сблъскваме.“

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ